„Triunghiul Bermudelor“ pentru banul public: Primărie – Tetkron – Bepco

„Triunghiul Bermudelor“ pentru banul public: Primărie – Tetkron – Bepco

Avarie tetkron 1Cele trei părți din titlu au semnat o „Convenție prinvind (sic!) reglementarea raporturilor comerciale în perioada 2013-2014 și stingerea litigiilor dintre părți“.

Practic, este vorba despre mega-afacerea cu termoficarea centralizată a Brașovului, unde Consiliul Local pompează la greu bani în Tetkron, cu titlul de majorări de capital, pentru ca apoi banii să ajungă la Bepco.

Convenția în cauză a apărut din cauza haosului general provocat de modul defectuos în care s-au derulat contractele dintre Tetkron și Bepco. De exemplu, modificările de prețuri aprobate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu au fost aplicate de la data de 1 februarie, ci doar de la 1 octombrie.

Alte articole:   Cursă a polițiștilor brașoveni după un tânăr care avea droguri la el

Apoi, convenția la care facem referire mai inventează o noțiune în administrația publică locală: contractul prelungit tacit. Este vorba despre contractul de pompare a agentului termic în sistem, care a expirat. Mai mult, Tetkron, firmă patronată de Consiliul Local Brașov, trebuie să plătească, retroactiv facturi, pe baza inginerirei financiare denumită contract „prelungit tacit“, pentru perioada 1 martie 2013 -30 septembrie 2013.

O altă chestiune prevăzută în această convenție dezvăluie situația financiară catastrofală a societății Tetkron. Practic, edilii au băgat în faliment CET, care avea  datorii imense către terți, pentru a inventa o altă firmă care este în colaps economic. Astfel, Tetkron se obligă să plătească eșalonat, până în martie 2014, suma de 10.963.498,69 de lei (peste 2,4 milioane de euro!), reprezentând contravaloarea facturilor emise de Bepco în perioada ianuarie – august 2013.

Alte articole:   Bărbat din Tărlungeni, arestat pentru infracțiuni rutiere

Dacă își plătește datoriile, Tetkron scapă și de procesele intentate de Bepco pentru recuperarea datoriilor; „Părțiel urmează să formuleze în aceste litigii cereri de renunțare la judecată și inici una dintre păți nu v-a (sic!!!) solicita obligarea celeilalte părți la plata cheltuililor de judecată“.

Convenția este valabilă până la data de 31 decembrie 2014, dată până la care contractul dintre Tetkron și Bepco trebuie renegociat.

În contextul în care Tetkron se dovedește a fi falimentară, pentru că nu reușește să adune banii de la populație, în contextul în care sunt asociații care din cauza unor rău-platnici nu benficiază de apă caldă și căldură, în contextul în care nu s-a mișcat nimic în ceea ce privește contorizarea pe orizontală, pentru a fi debranșați doar rău-platnicii și în contextul în care acest sistem de termoficare deservește nici 15% din locuitorii municipiului Brașov, mai este cazul să aruncăm zeci de milioane de euro din bugetul local pentru a menține în viață un sistem în detrimentul interesului majorității brașovenilor? În municipiul Sfântu Gheorghe s-a renunțat demult la sistemul centralizat și toată lumea este mulțumită pentru că plătește atât cât consumă…

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate