Telefonul Amintirilor, la Muzeul Amintirilor din Comunism

Telefonul Amintirilor, la Muzeul Amintirilor din Comunism

Telefonul Amintirilor poposește în Brașov, la Muzeul Amintirilor din Comunism. Ridică-i receptorul și ascultă fragmente sonore din viețile celor care și-au petrecut adolescența în anii ’65-’74. 

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC), primul muzeu interactiv dedicat comunismului, în parteneriat cu Muzeul Memoriei, aduce acum la Brașov cel mai nou proiect Muzeul Memoriei , intitulat „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

Un telefon vechi cu disc este calea prin care poți pătrunde în fragmente sonore din viețile celor care și-au petrecut adolescența în anii ’65-’74.

Între 16 octombrie și 15 noiembrie, îi poți ridica receptorul în Brașov, la Muzeul Amintirilor din Comunism (Bulevardul Eroilor 1), pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte din cel mai nou proiect Muzeul Memoriei, „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”

Alte articole:   Peste 30 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă din Săcele. Listra străzilor

Conectând prezentul cu viitorul, instalația interactivă conține reconstituiri sonore din ziarele și știrile vremurilor, dar și vocile celor care și-au încredințat amintirile celei mai mari arhive de istorie informală: Muzeul Memoriei.

Am creat Telefonul Amintirilor încă din 2017 și iată că, 6 ani mai târziu, este în continuare cea mai de succes instalație a proiectului nostru. Motivul este simplu: cei care am trăit cu telefoanele vechi trăim o undă de nostalgie când ridicăm și formăm un număr; pentru cei care nu le-au prins, este inedit. Dar, cel mai important, Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care, fără el, nu ar exista. Anul acesta am deschis un nou capitol despre adolescența în comunism și rând pe rând vom merge cu diferite generații înapoi în trecut, printre băncile școlii sau liceului, pe drumurile vacanțelor și timpului liber, presărat de libertăți și restricții. În cadrul lui, am umplut Telefonul Amintirilor de amintiri despre acele vremuri, care de-abia așteaptă să fie descoperite’’,  spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart .

Telefonul Amintirilor

Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 50 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 10.000 de ascultări, în 13 orașe. Telefonul Amintirilor e o punte între generații, elementul de legătură între diferite vârste, interactiv, emoțional și educativ.

Alte articole:   Cetatea Râșnov intră într-o nouă etapă de restaurare

Muzeul Memoriei

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate