Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, în luna noiembrie, că terasele cărora li s-au pus pereți de sticlă sau altfel de pereți sunt considerate „spații închise”. Ca atare, terasele cu astfel de pereți trebuie închise. Legea se aplică altfel, se pare, în centrul Brașovului, oraș unde primar este Allen Coliban (USR-PLUS).
Bugetul.ro a intrat în posesia unui document care contrazice decizia lui Raed Arafat, document semnat de DSP Brașov, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Concret, șefa DSP Brașov, dr. Elena Andrea Neculau a permis „închiderea laterală a teraselor”. Sorin Susanu, șeful de la Protecția Consumatorului Brașov, a ieșit la atac împotriva „construcțiilor ilegale provizorii”. Mâine va sesiza și Instituția Prefectului Județului Brașov, după ce a demarat controale la terasele respective.
Din 9 noiembrie, România a intrat în carantină parțială, iar, la acea vreme, Raed Arafat a explicat în ce regim sunt încadrate terasele cărora li s-au pus sticlă sau diverși pereți.
Șeful DSU a precizat că ele devin închise conform legii produselor de tutun unde a fost reglementată noțiunea.
„Cu răcirea vremii, la unele terase, chiar dacă sunt în afara spaiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-au pus sticlă și diverse tipuri de pereți, pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise.
Definirea este clară, încât acelea care se încadrează în definirea spațiilor închise, așa cum a fost prevăzută în legea produselor de tutun, un spațiu închis este cel care are acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.
Orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și se aplică regula spațiilor închise din restaurante după incidență. Aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise„, a declarat Raed Arafat, care a explicat articolul 8 din Hotărârea CNSU nr. 52 privind restricțiile care a intrat în vigoare la 9 noiembrie, conform Digi24.ro.
La Brașov, legea e ALTA
Directorul executiv al DSP Brașov, dr. Elena Andrea Neculau, a precizat, într-o adresă către Breasla Cârciumarilor Brașoveni, intrată în posesia Bugetul.ro, că în orașul de sub Tâmpa terasele pot fi închise lateral, pentru „protecție la vânt”.
Din câte se vede, nici Primăria Brașov nu a avut nimic împotriva extinderii teraselor pe domeniul public.
Sorin Susanu, șeful ANPC Brașov, sesizează Prefectura
„Realizarea de astfel de „pereți de protecție” a fost clarificată chiar de dl Secretar de Stat Arafat (….) și ele nu sunt permise; orice hotărare de Consiliu Local nu poate modifica legislația natională sau hotărârile de guvern… în consecintă, putem vorbi despre construcții provizorii ilegale în zonă istorică (vom verifica dacă comisia de la Cultură a avizat așa ceva), despre zădărnicirea combaterii bolilor, despre potențiale măsuri aplicate discreționar pentru o anumită zonă, despre folosirea funcției publice pentru interese personale”, a afirmat Sorin Susanu, șeful CRPC Brașov.
Acesta a mă adăugat și faptul că ,,mâine dimineată voi sesiza și Instituția Prefectului Județului Brașov”.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!