Sunt sau nu sigure şcolile din Braşov? Ce spune Poliția!

Sunt sau nu sigure şcolile din Braşov? Ce spune Poliția!

foto: looms.ro

Până în luna iunie, la toate unităţile şcolare, indiferent dacă sunt şcoli, licee sau grădiniţe, trebuie efectuată o analiză de risc pe baza căreia să se întocmească apoi un plan de securitate.

Această analiză nu o poate face oricine, ci doar nişte evaluatori specializaţi, care sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică. În judeţul Braşov, sunt înregistraţi zece astfel de evaluatori, o parte firme de pază şi protecţie, dar şi persoane fizice autorizate, din cei 180 înregistraţi la nivel naţional, conform datelor deţinute de Poliţia Română.

Viceprimarul Răzvan Popa a precizat că aceste evaluări sunt obligatorii, în conformitate cu Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, iar modificările legislative care vizează unităţile şcolare au fost efectuate încă din 2012, dar s-au aplicat abia din iunie 2013.

„Aceste evaluări devin obligatorii, dar legea nu a specificat cine va trebui să şi suporte costul lor. Era o discuţie că banii vor veni de la Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, dar până acum, nu s-a comunicat nimic oficial. Ţinând cont că timpul este scurt, ca să nu ne aglomerăm, vom avea o discuţie atât cu Inspectoratul Şcolar Braşov, dar şi cu Prefectura, pentru a face o estimare pe fiecare unitate cam care ar fi costurile unei astfel de evaluări, ţinând cont că o parte din şcoli au deja sisteme de pază şi securitate”, a explicat viceprimarul Braşovului.

Unde sunt riscurile ştiute

În municipiul Braşov sunt, în total, 67 de unităţi şcolare, ale căror probleme vor trebui evaluate de aceşti experţi. Răzvan Popa a precizat că evaluările vor ţine cont de mai multe criterii, de la incidenţa actelor de violenţă în şcoli, dar şi în zonă, dar şi de poziţionarea şcolii, sau dacă are sisteme de securitate şi acestea sunt conectate la firme de pază specializate sau la dispeceratul poliţiei.

„Cea mai mare zonă de risc este în centru, pentru că este o zonă intens circulată. În această evaluare va trebui să se ţină cont şi de incidentele care nu sunt raportate organelor de ordine şi sunt rezolvate în interiorul unităţilor şcolare”, a precizat Răzvan Popa.

Edilii au demarat încă de anii trecuţi investiţii în ceea ce priveşte siguranţa în şcoli, prin montarea de sisteme antiefracţie, dar şi de acces şi supraveghere video, în 15 unităţi şcolare, atât cu fonduri de la bugetul local, cât şi cu fonduri europene.

Topul şcolilor nesigure, întocmit de poliţie

Acum câţiva ani, poliţiştii braşoveni au făcut un top al celor mai nesigure şcoli atât din municipiu, cât şi din judeţ din punctul de vedere al incidentelor în care au fost implicaţi elevii de-a lungul timpului. La nivelul judeţului erau identificate cinci unităţi şcolare cu grad de risc mediu şi alte şapte cu grad ridicat de risc.

Printre unităţile şcolare care au fost erau trecute pe „lista neagră” cu o serie de antecedente peste ani se numără Grupul Şcolar „Nicolae Rucăreanu“, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“, Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Naţional „Andrei Bârseanu“, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Arhitectură „Christian Kertsch“. O parte dintre liceele de pe acea listă s-au desfiinţat prin comasarea cu alte unităţi şcolare, între timp, însă Poliţia nu a mai făcut publică şi o listă actualizată cu şcolile unde sunt înregistrate în continuare probleme.

Distribuie dacă îți place!