Studiu alarmant privind consumul de droguri: Heroina consumată de copii de 10 ani, iar prima ţigară la doar 7 ani

Studiu alarmant privind consumul de droguri: Heroina consumată de copii de 10 ani, iar prima ţigară la doar 7 ani

Statistici îngrijorătoare privind consumul de droguri: Heroina înregistrează cea mai mică vârstă de debut, 10 ani. Cei mai mulţi tineri sub 19 ani încep cu canabis

Distribuie dacă îți place!

Statistici realizate la nivel naţional arată date îngrijorătoare privind vârsta la care începe consumul de droguri care dau dependenţă, transmite News.ro.

Date îngrijorătoare privind consumul de droguri

Heroina înregistrează cea mai mică vârstă de debut, 10 ani, iar cei mai mulţi tineri sub 19 ani încep cu canabis. În ceea ce priveşte fumatul, sunt cazuri de copii care fumează prima ţigară la doar şapte ani.

În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată şi de drogul ilicit consumat, se înregistrează în grupa de vârstă 15-34 de ani.

Dintre drogurile ilicite, heroina înregistrează cea mai mică vârstă de debut, 10 ani, iar canabisul cea mai mare pondere a celor cu debut înainte de împlinirea vârste de 19 ani”, arată datele prezentate, vineri seară, la emisiunea Medika Antidrog de la Medika Tv, de managerul Centrului de Evaluare şi Tratament ”Sfântul Stelian” din Bucureşti, Maria Popescu.

Prima ţigară la doar şapte ani

Maria Popescu a spus că, în ceea ce priveşte aşa-numitele ”droguri licite”, cum este tutunul, există cazuri de copii care încep să fumeze la şapte ani sau chiar mai devreme, iar statisticile arată că cei mai mulţi dintre consumatori, aproape trei sferturi, încep să fumeze înainte de 19 ani.
În ceea ce priveşte noile substanţe psihoactive, au fost cazuri de copii de 13 ani care consumă astfel de substanţe, iar vârsta medie la care se apucă de consumat cei care le utilizează este 20 de ani.
Potrivit acesteia, sunt şi medicamente care se eliberează fără prescripţie şi care sunt folosite pe post de stupefiante, existând cazuri de copii care folosesc mediaţia psihiatrică a părinţilor sau a bunicilor, riscându-şi viaţa în momentul în care le ingerează.

Policonsumul, o mare problemă

O problemă este legată de ”policonsum”, existând şi cazuri în care tinerii folosesc combinaţii de substanţe sau medicamente cu alcool, care le pun vieţile în pericol, dincolo de faptul că dau dependenţă.
”Din păcate, sunt date îngrijorătoare”, a spus Maria Popescu.
Ea a precizat că, având în vedere apariţia noilor substanţe cu efect psihotrop, ”lupta este mult mai grea”, pentru că, dacă în cazul drogurilor clasice exisă tratamentul de substituţie, noile substanţe folosite de dependenţi sunt mult mai periculoase şi mai greu de detectat.
Foto: iStock
  • Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
  • Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov