Situație financiară critică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov! „Dacă nu găsim soluții, în 3 luni închidem spitalul!”

Situație financiară critică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov! „Dacă nu găsim soluții, în 3 luni închidem spitalul!”

În urma unei ședințe interne care a avut loc, în această dimineață, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, au fost evidențiate și prezentate problemele cu care se confruntă unitatea medicală.

Conform conducerii spitalului, situația este mai mult decât delicată. În acest moment, cheltuielile depășesc cu 8 milioane de lei veniturile. În unele cazuri, nu mai există materiale sanitare suficiente, sunt blocaje cu aprovizionarea și s-au tăiat cheltuielile cu întreținerea unității medicale. S-a ajuns în această situație critică și deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a decontat toate cheltuielile. Astfel, în 2023, valoarea realizată validată a SCJU Brașov a fost de 110,4 milioane de lei. Din această sumă, CNAS a decontat doar 102,5 milioane de lei. Așadar, există un deficit de 7,8 milioane de lei.

Și veniturile din serviciile medicale de spitalizare continuă acuți au scăzut, față de 2022, cu aproape 1,4 milioane de lei, asta deși au fost tratați cu 4.800 mai mulți pacienți. Și la veniturile destinate serviciilor de spitalizare continuă pentru bolnavii cronici s-a înregistrat o scădere de 1,1 milioane de lei. Anul trecut, valoarea totală a veniturilor la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a fost de aproape 378 de milioane de lei, cu circa 13 milioane mai mult decât în 2022.

În 2023, cheltuielile totale ale unității medicale au fost cu aproape 19,5 milioane de lei mai mari decât în anul 2022. Vorbim despre cheltuieli totale în cuantum de 386 de milioane de lei. Cea mai mare pondere o reprezintă, cum era de așteptat, cheltuiala cu personalul, de aproape 65%. Cheltuielule cu medicamentele au crescut cu 5,5 milioane de lei, iar cele cu materialele sanitare au fost mai mari cu 4,3 milioane de lei. Conducerea spitalului a fost nevoită să taie 1,5 milioane de lei din cheltuielile cu materialele de laborator și dezinfectanți.

În concluzie, ca un paradox, deși au fost tratați cu aproape 5.000 mai mulți pacienți anul trecut față de 2022, veniturile au fost mai mici. Care ar fi soluțiile pentru ieșirea din acest impas?

  1. Creșterea pacienților tratați în ambulatoriu și spitalizare de zi. Asta deoarece conform contractului de finanțare, serviciile prestate în ambulatoriu și spitalizare de zi nu sunt limitate la decontare
  2. Utilizarea serviciilor paraclinice interne – se pot efectua analize și în cadrul spitalului, nu este necesar să le facă pacientul în afara spitalului
  3. Modificarea programului de lucru în secțiile chirurgicale – în Blocul Operator să se efectueze intervenții chirurgicale programate și după ora 14.00
  4. Identificarea unor servicii medicale ce nu se decontează de către CAS și se pot efectua contracost
  5. Implementarea unui soft de monitorizare a consumului
  6. Stabilirea unui sistem de aprovizionare automatizat care să pornească în momentul în care se atinge o limită minimă a produselor existente în stoc

Conducerea SCJU Brașov va organiza o nouă întâlnire cu medicii la începutul săptămânii viitoare. Se va definitiva o listă cu solicitările urgente ale spitalului, care va fi înaintată Consiliului Județean și Casei de Asigurări de Sănătate.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

 

Distribuie dacă îți place!