Nevoia unor servicii socio-medicale de calitate se simte pentru populația Brașovului care se încadrează în tendința demografică națională: vârstnicii peste 65 de ani depășesc numeric tinerii până în 14 ani.
Dintre aceștia un grup vulnerabil este reprezentat de populația asistată social, pentru ei soluția poate fi aceea a unor centre rezidențiale de servicii socio-medicale.
„Îmbătrânirea nu este o boală, vârstnicii nu trebuie să fie nici marginalizați, nici excluși din punct de vedere social, ei au nevoie de protecție. Aflați într-un declin economic au nevoie ca cineva să se gândească la ei și să-i sprijine să își acopere costurile vieții de zi cu zi, costurile privind medicamentele, alimentația, căldura, curentul și întreținerea locuinței”, spuen Claudiu Grusea, președintele PSRO Brașov.
El precizează că, pentru prevenirea marginalizării sociale a vârstnicilor și pentru dezvoltarea unui sistem de asistență socială care să acopere necesarul de servicii medicale, este necesar să se intensifice parteneriatul între autoritățile publice și organizațiile non-guvernamentale. Pentru persoanele vulnerabile trebuie asigurat un pachet distinct de servicii sociale.
„Căminele pentru persoanele vârstnice, centrele de îngrijire și asistență socială, centrele de recuperare și reabilitare sunt puține la număr și nu acoperă nici pe departe solicitările, acestea fiind, în general, mai mari decât capacitatea lor. Și atunci îmi pun întrebarea: în anii ce au trecut autoritățile publice au făcut oare toate demersurile necesare asigurării unui trai decent pentru oamenii în vârstă?”, întreabă retoric Claudiu Grusea.