Scripcaru, la „Masa Călăreţilor” junilor brașovecheni

Scripcaru, la „Masa Călăreţilor” junilor brașovecheni

Cu obârşia în unul din cele mai vechi cartiere ale Braşovului, după cum ne arată şi numele Junii Braşovecheni, apar în anul 1851 la o junmătate de secol după înfiinţarea Bisericii Române (1783) cu hramul Sf Adormire din Braşovul Vechi.

Acordul autorităţilor austriece cu privire la construcţia bisericii ortodoxe confirmă existenţa majora a populaţiei româneşti şi implicit potenţialul acesteia de a susţine cultul orthodox, cultura şi folclorul nemului pe aceste vechi meleaguri româneşti.

Astfel, la 1851, apare primul regulament scris de organizare şi funcţionare a Junilor (tinerilor) din cartierul Braşovechi. Regulamentul este considreat dovada pe baza căreia atestăm documentar existenţa junilor braşovecheni, ştiut fiind faptul că impunerea unei reguli implică existenţa poate mai veche a organizaţiei ce până la acea dată a funcţionat după reguli nescrise.

Alte articole:   80 de ani de la bombardarea Brașovului

Masa Călăreţilor la Junii Braşovecheni

Din Istoricul Societăţii Junilor Braşovecheni  se constată că în anul 1931 este organizat acest eveniment pentru prima oară la întoarcerea junilor braşovecheni „Între Chetrii”, seara. Nu este mentionat locul de desfăşurare însă conform tradiţiei moştenite cel mai probabil evenimentul avea loc la domiciliul vătafului.  În cadrul acestei întruniri cavalereşti, pe lângă ospăţul oferit de vătaf s-a împământenit obiceiul de a discuta acid eventualele manifestări nedorite ale unor călăreţi din acea zi şi în aceleşi timp încurajarea şi felicitarea celor cu purtare ireproşabilă. Este evident faptul că măcar la aceste discuţii critice ori gratulative juniţele din braşovechi (ţuţele) nu participau, însa la joc şi pregătiri culinare le era evidentă prezenţa.

Alte articole:   Un restaurant din Verona oferă sticle de vin gratuite clienților care renunță la telefoane mobile în timpul mesei

Şi în trecut, ca şi acum, Masa Călăreţilor începe şi se termină prin a cânta „Troparul Învierii Domnului” pe linia melodica specifică junilor, iar la mijlocul manifestării trebuie obligatoriu să se joace Hora Junilor

Totuşi, în ciuda acestei noi organizări, după anul 1968 foarte mulţi vătafi la ieşire din Şerji au organizat junilor braşovecheni, pentru cinstea pe care au primit-o de la aceştia, un alt moment festiv numit “Masa Vătafului “. Vataful primeşte de la junii braşovecheni cadouri cu valoare sentimentală  ce îi vor aminti peste ani de calitatea de vătaf . Tradiţional, Junii Braşovecheni organizează în cadrul acestui eveniment „Îngroparea Vătafului”.

Alte articole:   Ne-a mai părăsit un gazetar! Drum lin către ceruri, Liviu Comșia!

În acest an, fostul primar George Scripcaru a participat la acest eveniment.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!