Școală profesională în domeniul electric, la Colegiul Remus Răduleț

Școală profesională în domeniul electric, la Colegiul Remus Răduleț

Astăzi s-a semnat protocolul de parteneriat pentru demararea proiectului de înfiinţare a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt 2. Acest parteneriat este încheiat între Scoala Profesională Germană Kronstadt, Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ, Municipiul Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Asociaţia DWK „Fit for Future“ şi are ca obiectiv crearea unei noi şcoli profesionale în sistem dual din Braşov, şcoală ce va prelua modelul educaţional al Şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK).

Aceasta va funcţiona în cadrul Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ” (CTERR). În prima etapă, anul şcolar 2018-2019, vor fi înfiinţate, cu sprijinul SPGK, patru clase cu specializarea electromecanică. Începând cu anul şcolar următor, vor fi demarate procedurile în vederea constituirii unui consorţiu între cele două unităţi de învăţământ, SPGK şi CTERR, cu scopul înfiinţării a două centre de competenţe profesionale, unul în domeniul electric, în cadrul Colegiului Remus Răduleţ, şi unul mecanic, în cadrul SPGK.

„Astăzi am dus acest proiect într-o nouă etapă, aceea de a oferi absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de a se pregăti profesional în domeniul electromecanicii, iar în viitor al electronicii şi roboticii, şi de a avea un loc de muncă în oraşul nostru. După cum ştiţi, înfiinţarea şcolilor profesionale în sistem dual este un proiect de suflet pentru mine, dar este şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov. De atunci, în fiecare an, majoritatea absolvenţilor se angajează imediat, iar cea mai mare parte dintre ei, după ani de zile, sunt angajaţi în cadrul aceloraşi companii la care s-au angajat la început. Asta spune foarte multe despre succesul acestui model educaţional. Următorul domeniu în care va trebui să ne concentrăm pentru a dezvolta acest sistem de învăţământ este cel HORECA, pentru că există o nevoie foarte mare pe piaţa muncii pentru angajare în acest domeniu”, a declarat primarul George Scripcaru.

Obiectivul este ca, în următorii ani, numărul de clase care vor funcţiona în cadrul acestui centru de competenţe profesionale în domeniul electric să ajungă de la 4 clase a IX-a, în acest an şcolar, la 12 clase a IX-a, iar, în acest fel, să devină un al doilea SPGK, în domeniul electric. În acelaşi timp, semnatarii acestui parteneriat îşi propun să crească şi numărul de specilizări, de la una, electromecanică, în acest an, la minim 3 (electromecanică, electronică şi mecatronică).

Edilul a mai menţionat că municipalitatea își propune să se construiască tot la Colegiul Remus Răduleț, pe o structură care nu se încadrează la această oră, a unui cămin internat, o clădire nouă, care să rezolve și problema cazării pentru copiii care nu sunt din Braşov: „Au fost școli cu astfel cămine, dar au fost ocupate de familii în toată regula și nu putem scoate acele familii de acolo, pentru că ajungem să avem o altă problemă”.

„Susţin dezvoltarea reţelei de învăţământ prefesional de la nivelul municipiul Braşov, iar la Colegiul Tehnic Remus Răduleţ avem toate condițiile să dezvoltăm o astfel de unitate. Aici găsim şi baza tehnică necesară, avem specialiştii şi putem dezvolta această  şcoală cu firmele din Braşov. Un alt proiect pe care îl vom aduce la Braşov este înființarea unui centru de formare profesională pentru profesorii din sistemul dual. Suntem singurul judeţ din ţară care va fi înființat, în parteneriat cu Ministerul  Educaţiei, Ministerul Dezvoltării şi Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic Proiectul va fi realizat  pe fonduri europene,  este scris, urmează să îl semnăm şi apoi  vom stabilit detaliile privind punerea în practică”, spune Ion Negrilă, inspectorul şef al IȘJ Braşov.

La rândul său, Sorin Buksa, directorul Colegiului Remus Răduleț, a afirmat că speră ca „acest contract să fie binele ambelor părți (colegiul epe care îl reprezintă şi SPGK), iar titulatura de Colegiul Tehnic Remus Răduleţ să se păstreze. Suntem singurul colegiu tehnic trilingv din România, care face pregătire în limba maternă, la română, maghiară și germană.  Vreau să le mulțumesc colegilor de la SGPK pentru deschiere, iar pentru ca acest parteneriat să funcționeze trebuie să avem încredere”.

Dorin Șaramet – vicepresedinte DWK Fit for Future și membru în boardul director al clubului economic german: „Nu se pune problema să nu avem încredere în conducerea Colegiului Tehmnic Remus Răduleţ. Ce mă bucură pe mine este faptul că se demonstrează că unitatea – adminstrație – şcoala – mediul ecomnomic, când trag toți la aceeaşi căruță, vedem că se poate face. Suntem la început în România şi sperăm ca tinerii noştri să nu mai plece în alte ţări să muncească. Mai mult, vreau să vă spun că, în şedinţa AGA, de la Clubul Economic German, vrem să sprijinim Universitatea Transilvania pentru ca şi absolvenţii de facultate care vor termină să aibă competenţele necesare la nivelul lor, la fel cum au cei de la şcolile profesionale şi să îşi găsească un loc de muncă, astfel încât să nu mai vedem cum un absolvent cu studii superioare ge se angajeze taximetrist”

Sebastian Rusu – consilier local, membru în Consiliul de Administrație la Colegiul Tehnic Remus Răduleţ: „Sper ca toată lumea să înţeleagă cât de importante sunt şcolile în sistem dual şi să se formeze mână de lucru calificată. Important este să conştientizeze şi tinerii acest lucru şi să înţeleagă că meseria este, cum se spune, brăţară de aur. Oamenii calificaţi ajung să câştige foarte bine, dar trebuie ca acest lucru să şi-l dorească”.

Primarul George Scripcaru a mai precizat că următoarea ţintă a administraţiei publice locale este înfiinţarea unei şcoli pentru pregătirea profesională în domeniul HORECA: „Să vedem ce parteneri vom avea pentru a pune la punct o instituţie de învăţământ la modul serios, pe aceeaşi structură. Braşovul are această necesitate şi putem găsi parteneri serioși în domeniu, împreună cu Inspectoratul Școlar şi Liceul Economic”.

Distribuie dacă îți place!