Cum va arăta schema de compensare pentru energie după 1 aprilie. Burduja: Proiectul va fi pus în dezbatere publică săptămâna aceasta

Cum va arăta schema de compensare pentru energie după 1 aprilie. Burduja: Proiectul va fi pus în dezbatere publică săptămâna aceasta

Schema compensare pentru energie după data de 1 aprilie 2025, va fi pus în transparenţă până la finele săptămânii, a anunțat Ministerul Energiei.

Distribuie dacă îți place!

Schema compensare pentru energie după data de 1 aprilie 2025, va fi pus în transparenţă până la finele săptămânii, a anunțat Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că actul normativ privind noua schemă de sprijin pentru prețul la energie va fi pus în dezbatere publică în această săptămână.

Schema de compensare pentru energie după 1 aprilie

Ministrul a indicat că propunerea va prevedea termene diferite pentru energie electrică și pentru gaze naturale, potrivit HotNews.ro.

Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier și să susținem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an”, a scris, pe Facebook, Sebastian Burduja.

Compensare pentru energie prin carduri sau vouchere

Ministrul Energiei susține că actul normativ este destinat să mențină energia accesibilă, fără creșterea bruscă a facturilor, cu măsuri tranzitorii. După punerea în dezbaterea publică, a proiectului de compensare pentru energie actul normativ ar putea fi adoptat de către Guvern în cursul săptămânii viitoare.

Alte articole:   TikTok a lansat „Security Checkup”: Logare în 2 paşi sau folosirea noilor passkeys

După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, precizează Burduja.

Pe baza schemei de compensare pentru energie, România re cel mai ieftin gaz şi cea mai ieftină energie electrică

El menționează că, potrivit Eurostat, România are al 4-lea cel mai ieftin gaz și a 5-a cea mai ieftină energie electrică din UE, pe baza actualei scheme de compensare-plafonare.

Prețurile la energie sunt influențate de factori geopolitici și decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creșterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40% și prețul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluții s-ar fi reflectat direct în facturi”, susține Burduja.

Alte articole:   Băncile iar ne iau cu japca banii, daca retragem bani de la ATM-uri

El a precizat că singura soluție pe termen mai lung pentru reducerea facturilor este creșterea capacității de producție.

Astfel, după punerea în funcțiune, în 2024, a unor capacități care însumează 1200 MW, Ministerul Energiei își propune să inaugureze dublu în 2025.

Compensare pentru energie de 36 de lei pe lună

Guvernul ar uma să acorde un ajutor lunar, în sumă unică, de 36 de lei pe lună, sub formă de voucher, iar ajutorul ar urma să se acorde timp de nouă luni, de la 1 aprilie până la finalul anului, dacă această propunere va fi, desigur, acceptată, potrivit Economica.net.

De acest ajutor ar urma să beneficieze clienții casnici a căror factură lunară de energie electrică va fi de cel mult 210 lei pe lună. De asemenea, clientul va beneficia de acest ajutor pentru un singur loc de consum din proprietatea sa, nu pentru mai multe.

Alte articole:   Consiliul Județean Braşov, buget de 157,7 milioane de lei pentru investiții în sănătate

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov