S-a deschis sezonul la… căpușe!

S-a deschis sezonul la… căpușe!

Vedem în fiecare zi cum întreaga natură se trezește la viață. Efectiv asistăm la fel ca în fiecare an la miracolul renașterii. Odată cu această renaștere apar și căpușele.

Căpușele se găsesc pretutindeni în pădurile pline de vegetație ale întregii Europe și, desigur, le regăsim și la noi. Trăiesc din primăvară până toamna, hrănindu-se cu sângele animalelor și ocazional al oamenilor. Poate de aceea este important să nu uităm, când plecăm în excursie, să fim îmbrăcați cu echipament corect deschis la culoare, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă să avem o șapcă pe cap și în picioare ghete. În felul acesta ne protejăm de căpușe.

A, și să nu uit! Alături de copiii noștri echipați corect la rândul lor, animalele de companie să fie vaccinate. Căpușele poartă virusuri sau bacterii pe care le transmit prin mușcătura lor. Cea mai de temut afecțiune transmisă de căpușă este encefalita, adică inflamația creierului, alături de borelioză boala Lyme. Una dintre 4 persoane infectate vor face encefalita transmisă de căpușă, afecțiune care se manifestă prin febră înaltă, dureri de cap, convulsii și paralizii în cazuri severe. Marea majoritate a pacienților se vor recupera complet, însă vor exista cazuri care vor rămâne cu sechele ale bolii.

Alte articole:   Tânăra de 21 de ani, salvată după ce a căzut într-o râpă, în Munții Făgăraș

Știu că nu place tuturor, dar există vaccin care previne apariția afecțiunii

Dar mai putem să ne și protejăm în diferite feluri atunci când ne hotărâm să plecăm în excursie prin pădurile atât de frumoase care înconjoară Brașovul. Nu uitați că aceste mici viețuitoare, căpușele, sunt perfect capabile să se cațere între 20 – 70cm, prin tufișurile înalte. Găsesc mereu un mediu propice de supraviețuire. Mușcătura lor nu este dureroasă. Este bine să aveți la dvs un spray împotriva insectelor, iar ciorapii și pantalonii este de dorit să îi tratați cu insecticide care conțin permetrin, înainte să plecați de acasă.

Alte articole:   PSD și PNL domină noile sondaje pentru alegeri. Ciolacu, pe primul loc în intenția de vot la prezidențiale, urmat de Ciucă

Riscul de infecție este legat de densitatea populației de căpușe din aria unde vă petreceți timpul liber. Există zone în Europa recunoscute ca având un risc crescut pentru infecțiile date de căpușe, precum sunt Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, zona unde locuim noi, Rusia, Cehia, Țările Baltice.

Toate acestea fiind scrise nu îmi rămâne decât să vă reamintesc că există vaccin eficient și sigur.

Vă doresc să vă bucurați în siguranță de plimbările prin pădurile, care se trezesc la viață.

  • Prof. Univ. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Volei masculin: CS Dinamo Bucureşti a câştigat Cupa Corona

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate