Roxana Mînzatu: La muncă egală, plata trebuie să fie egală

Roxana Mînzatu: La muncă egală, plata trebuie să fie egală

Un articol, al unei ordonanţe de urgenţă adoptate la finalul anului trecut va schimba în mod esenţial implementarea proiectelor europene. OUG 80/2016, promovată fără consultări cu cei vizaţi, a modificat, printre altele, modul în care sunt plătiţi angajații din instituțiile publice, atunci când se ocupă şi de proiecte europene.

Până în 2014 implicarea lor în proiecte nu putea fi plătită la acelaşi nivel cu angajaţii altor entităţi care derulau aceleaşi tipuri de proiecte, cu finanţare nerambursabilă. Pentru aceeaşi muncă, într-un proiect european, angajatul unei firme sau al unui ONG, era remunerat cu de trei-patru ori mai mult decât cel de la stat. Situaţia a fost reparată prin OUG 58/2014 a Guvernului Ponta, care stabilea ca salarizarea să fie acceaşi pentru toată lumea, cea prevăzută în Ghidul de finanţare al fiecărui Program.

Ordonanţa 80/2016 adoptată de Guvernul Cioloş restabileşte situaţia nefirească şi discriminatorie de dinainte de 2014. Actul normativ a apărut exact în momentul în care se depuneau proiecte care trebuie să atragă 200 de milioane de euro nerambursabili pentru motivarea elevilor să frecventeze cursurile, a profesorilor să predea în zone defavorizate şi pentru intervenţii în îmbunătăţirea vieţii unor grupuri ţintă.

Angajaţii din instituţiile publice sunt loviţi din nou de lege, chiar dacă vor să se implice în afara normei de bază în proiecte finanţate din fonduri structurale, în vederea rezolvării punctuale a nevoilor comunităţilor locale în care trăiesc. Cei mai afectaţi rămân profesorii din mediul rural care s-au implicat în proiecte europene pentru educaţie, pentru combaterea abandonului şcolar, în comunităţile sărace, proiecte care necesită angajarea în proporţie de 100% a profesorilor ca experţi. Salarizarea lor obişnuită este de circa 19 lei pe oră, în cazul debutanţilor. Ghidurile de finanţare le-ar fi permis să câştige şi 50-70 de lei pe oră. Exact atât cât primesc cei din mediul privat. La muncă egală, plata trebuie să fie egală.

 „Nu se poate ca, de exemplu, unui profesor, care face uneori naveta din dorinţa de a-i ajuta pe elevi, să-i interzici dreptul la muncă plătită decent şi la nivelul stabilit prin ghidurile de finanţare. Ordonanţa 80/2016 a ajuns acum în Camerei Deputaţilor spre aprobare. Este momentul oportun să reparăm nedreptatea făcută personalului bugetar. Poziţia mea este de eliminare a articolului VI din OUG 80. Am susţinut acest lucru în faţa colegilor mei de comisie, dar voi urmări proiectul pe tot parcursul legislativ, până când va deveni o lege corectă. În acest fel vom accelera procesul de atragere și utilizare a fondurilor nerambursabile și vom putea menține angajații bine pregătiți și cu experiență, în instituțiile publice”, spune deputatul PSD Roxana Mînzatu.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate