Rotavirusul: manifestări și posibilități de prevenție

Rotavirusul: manifestări și posibilități de prevenție

Anotimpul rece pare a fi legat în subconștientul colectiv, de virusurile respiratorii. Cu toate acestea nu este așa. Un număr mare de prezentări la camerele de gardă de pediatrie în anotimpul rece, este legat de febră alături de diaree, în principal datorate rotavirsului.

Faptul că  se vorbește că diareea apare numai vara, este de fapt un mit urban.  OMS-ul are 4 regiuni globale în care studiază diareea determinată de rotavirus diferitele sale genotipuri alături de sezonalitatea îmbolnăvirilor și impactul vaccinării Și acum să vorbim despre rotavirus.

Principalele manifestări care apar, mai ales la copiii  nevaccinați, sunt reprezentate de febra înaltă peste 38,5 grade Celsius, vărsături care determină apariția deshidratării și mai apoi apariția scaunelor care sunt în cele mai multe cazuri apoase, galbene care pătrund în pampers și care pot fi însoțite de striuri de sânge. Apare și eritemul fesier dat de scaunele numeroase și de aciditatea acestora. Manifestările sunt relativ abrupte, cu debut de o zi și sunt extrem de zgomotoase.

Alte articole:   Cum analizează pariorii profesioniști meciurile de fotbal în 2024?

Rotavirusul rămâne una dintre principalele cauze de morbiditate și chiar mortalitate, mai ales în țările în curs de dezvoltare la copii cu vârsta de sub 5 ani

 Ceea ce este interesant de remarcat și de subliniat este faptul că prima victimă colaterală a infecției rotavirale este mama sugarului care are boala. De cele mai multe ori când spun acest lucru, mamele mă privesc cu neîncredere și totuși mereu se dovedește adevărat. De ce? Pentru că mamele sunt cele care manipulează sugarul îl schimbă, îl îmbracă iar rotavirusul supraviețuiește pe mâini, pe suprafețe chiar și pe jucării și haine de la minute la ore.

Alte articole:   Românii stabiliţi în Spania vor putea avea dublă cetățenie. Acordul va fi semnat în iulie

De aceea sunt atât de important spălatul mâinilor, dezinfecția corectă a suprafețelor precum și spălarea corectă a sugarului mai de grabă decât utilizarea șervețelelor umede. Poate că este momentul să scriu despre importanța prevenției internării bolii diareice acute rotavirale cu deshidratare prin vaccinarea împotriva rotavirsului. Este un vaccin oral, adică se bea se administrează în 2 respectiv 3 prize funcție de  firma care îl produce.

Este extrem de bine tolerat de către sugar și nu se administrează peste vârsta de 24 de săptămâni conform RCP-ului. Vaccinul asigură cu o protecție extrem de bună. Mereu mă întreb de ce să nu ne protejăm copiii prin vaccinare. Preferăm să îi lăsăm să facă boala. Să se deshidrateze, să fie internați? Încă nu am găsit răspuns. Dar sunt sigură că părinții au răspuns la această întrebare…

Prof. univ. dr. Oana Falup: Începe un nou sezon rece. Când se prescriu antibioticele?

  • Prof. univ. dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov
Alte articole:   Scripcaru: „Am trăit să o văd și pe asta: Godină alergând după mine prin cartiere”

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate