
România: În anul 2024, aproximativ 19.800 de persoane au fost victime ale accidentelor rutiere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o scădere ușoară de 3% față de 2023, echivalând cu 600 de vieți salvate. Cu toate acestea, rata mortalității rutiere rămâne un subiect de îngrijorare, iar progresele sunt încă insuficiente pentru atingerea obiectivului UE de a reduce la jumătate numărul deceselor rutiere până în 2030.
Cele mai sigure și cele mai periculoase țări din UE
Printre cele mai sigure țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește siguranța rutieră se numără Suedia, Malta și Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21 și 24 decese la un milion de locuitori, respectiv. În contrast, România (77 decese la un milion de locuitori) și Bulgaria (74 decese la un milion de locuitori) continuă să se numere printre țările cu cele mai ridicate rate ale mortalității rutiere, aproape dublu față de media UE de 44 decese la un milion de locuitori.
Progrese semnificative în România și Bulgaria
În ciuda ratelor ridicate ale mortalității, România și Bulgaria au înregistrat progrese semnificative în reducerea accidentelor rutiere, cu o scădere de peste 20% a numărului de decese față de 2019. În România, numărul deceselor rutiere în 2024 a scăzut cu 4% față de 2023 și cu 21% față de 2019. Printre țările care au înregistrat scăderi semnificative se numără și Lituania și Polonia, cu o reducere de 35%, urmate de Slovenia și Estonia cu 33%, iar Danemarca și Malta au scăzut cu 25% și respectiv 24%.
Provocări pentru siguranța rutieră
Comisarul pentru transport sustenabil și turism, Apostolos Tzitzikostas, a declarat că, deși reducerea cu 3% a numărului de accidente rutiere mortale reprezintă un pas în direcția corectă, aceasta nu este suficientă. „Prea multe vieți sunt încă pierdute pe drumurile noastre în fiecare an. Trebuie să accelerăm eforturile de îmbunătățire a siguranței rutiere, în special pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor și în zonele cu risc ridicat, cum ar fi drumurile rurale”, a spus comisarul.
Măsuri pentru reducerea accidentelor rutiere
În ciuda scăderii numărului de decese în 2024, ritmul general de îmbunătățire rămâne prea lent, iar multe țări din UE nu sunt pe cale să îndeplinească obiectivele de siguranță rutieră ale Uniunii. În martie 2023, Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, inclusiv cerințe mai stricte privind permisele de conducere și măsuri pentru o mai bună aplicare a normelor de circulație rutieră la nivel transfrontalier. În curând, va fi adoptată o nouă legislație privind inspecția tehnică auto, care vizează reducerea numărului de vehicule nesigure pe drumurile din UE.
Provocările pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor
Drumurile rurale reprezintă în continuare cel mai mare risc, cu 52% dintre decese având loc pe aceste drumuri. Bărbații sunt cei mai afectați, reprezentând 77% din victimele accidentelor rutiere, iar adulții în vârstă (peste 65 de ani) și tinerii (18-24 de ani) sunt cei mai vulnerabili utilizatori ai drumurilor. De asemenea, ocupanții autovehiculelor sunt cele mai frecvente victime, urmate de motocicliști (20%), pietoni (18%) și bicicliști (10%).
Obiectivul de siguranță rutieră al UE
În 2018, Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a reduce cu 50% decesele rutiere până în 2030 și de a atinge obiectivul de zero decese rutiere până în 2050, conform „Viziunii Zero”. În continuare, Comisia Europeană va adopta noi măsuri pentru a sprijini acest obiectiv și pentru a asigura siguranța rutieră în întreaga Uniune Europeană.
Pentru mai multe informații despre măsurile de siguranță rutieră în Uniunea Europeană, vizitează site-ul oficial al Comisiei Europene.