Rocada premierilor aduce și schimbarea prefecților?

Rocada premierilor aduce și schimbarea prefecților?

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se pregătesc de un moment unic în istoria modernă a României, prin care un premier pleacă de bună voie pentru a lăsa locul la Palatul Victoria celui care îi este și partener de coaliție, dar și rival politic.

Schimbarea care ar trebui să aibă loc pe 25 mai este, deocamdată sub semnul întrebării, dar numai ca dată. Asta, pentru că ziua de 25 mai are o însemnătate religioasă, ortodocșii sărbătorind Înălțarea Domnului, iar Nicolae Ciucă a spus-o clar că nu va pleca chiar în acea zi.

Însă, schimbarea de premier va putea duce și la modificări în teritoriu, nu doar în cabinetul de miniștri și între secretarii de stat. Voci din PNL vorbesc despre preluarea unor posturi de prefect acolo unde, acum, locul este ocupat de oamenii lui Marcel Ciolacu. Un exemplu în acest sens ar fi Galațiul…

Alte articole:   Ședință deîndată: Consiliul Județean vrea exproprierea terenurilor pentru ocolitoarea mare a Brașovului

Însă, la Brașov, o astfel de mutare este de o importanță majoră pentru PSD. Partidul de centru stânga, deși a obținut cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare trecute, nu deține nicio funcție majoră la nivelul municipiului reședință sau al Consiliului Județean, ca urmare a aleianței PNL – USR – PLUS.

Nici măcar la nivel de Prefectură PSD nu deținea vreun post, unde USR a primit un loc de subprefect. După circul de un an de guvernare PNL-USR și ruperea alianței, la Brașov prinde un post de subprefect prin Lucian Pătrașcu.

Lupta pentru Primărie va fi cea mai dură

Rocada premierilor l-ar putea propulsa pe Pătrașcu pe postul de prefect, funcție de unde va fi mult mai vizibil. Asta dacă și partidul îl susține, având în vedere viitoarele alegeri locale, în contextul în care numele lui Pătrașcu este vehiculat pentru Primărie.

Alte articole:   Ana Loredana Predescu: Funcționarul digital Mih AI, soluția studenților pentru digitalizarea serviciilor publice

Avem în cursa electorală, din partea USR, un primar în funcție, fără realizări majore, fără obiective importante pentru comunitate în execuție. Dar care se menține pe „prima pagină” cu scandaluri și conflicte de imagine.

La PNL lucrurile nu sunt tranșate, dar toți președinții PNL din ultimii 3 ani – Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă – au spus-o răspicat că liberalii trebuie să recâștige această funcție. Iar președintele PNL Brașov, Adrian Veștea, cel puțin la această oră, a intrat în horă. Funcționarea Aeroportului de la Ghimbav poate tranșa definitiv acest subiect. După cum, eventuale întârzieri birocratice sau tehnice, poate încurca lucrurile și mai mult.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, este George Scripcaru

„Albit” în toate dosarele deschise de DNA, „cel mai achitat inculpat din România”, după cum spunea un avocat, Scripcaru stă în expectativă. Cu o experiență politică incontestabilă, Scripcaru rămâne un jucător important. Cel mai probabil, va intră în horă ca independent, dar unii spun că nu neapărat la Primărie, fiind o miză importantă și președinția Consiliului Județean. Asta în contextul în care a fost văzut tot mai des la evenimente din teritoriu…

Alte articole:   Premii pentru şefii de promoţie de la Universitatea Transilvania. Zeci de studenţi, recompensați cu câte un laptop

Mai trebuie amintit și partidul AUR. O forță acefală în plan județean. Formațiunea va juca un rol important după alegeri, iar dacă scorul pe care îl va obține este cel vehiculat de sondaje, AUR va emite pretenții pentru posturi de vicceprimar sau vicepreședinte de Consiliu Județean.

După cum se poate observa, lupta pentru câștigarea alegerilor este în plină desfășurare, dar încă rămân multe necunoscute pe eșichierul politic brașovean.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate