Rețele inteligente de 12 milioane de dolari, la Ghimbav

Rețele inteligente de 12 milioane de dolari, la Ghimbav

La Ghimbav va avea loc lansarea primului proiect privind implementarea conceptului Micro Smart Grid in Romania. Proiectul, în valoare de peste 12.000.000 $, va fi anuntat joi, 7 iunie 2012, in prezenta ambasadorului Statelor Unite ale Americii Excelenta Sa, Dl. Mark H. Gitenstein.  Termenul de finalizare al proiectul este de 6 luni,  urmând ca o parte a consumului de energie electrica sa fie asigurata de aceste panouri fotovoltaice in întreg Parcul Industrial ICCO .

Smart Grid este un concept promovat in piata nord americana si in piata vest europeana si nu numai, care pune la dispoziţia consumatorului informaţii despre energie in timp real, dându-i astfel posibilitatea sa facă alegeri inteligente. Reţelele electrice inteligente (Smart Grid) sunt reţele electrice care pot să integreze in mod inteligent comportamentul si mişcările fiecărui utilizator conectat la ele pentru o productie si aprovizionare electrica eficienta, economica si sigura. Smart Grid transforma reţelele electrice de la simple căi de transport al energiei electrice în adevărate „reţele inteligente”, care să faciliteze comunicaţia continuă între toţi cei legaţi la ele. Smart Grid este astăzi una dintre priorităţile mondiale pentru că economiseşte bani si protejează mediul inconjurator prin detectarea imediată a eventualelor scurgeri de energie sau avarii, protejează reţeaua în faţa atacurilor şi căderilor de tensiune, introduce forme alternative de producere a energiei electrice, astfel reducând semnificativ emisiile de CO2.

Alte articole:   Tânăra de 21 de ani, salvată după ce a căzut într-o râpă, în Munții Făgăraș

Proiectul urmeaza a fi implementat la Ghimbav de ICCO SOLAR ENERGY, împreună cu compania americana Lockheed Martin. Sistemul va avea inclusiv un instrument de sprijin în vederea asigurării recomandărilor aferente achizițiilor de energie. Acest sistem va include două componente, o interfață de utilizator pentru supervizarea si controlul reţelei şi o soluţie de prognozare si monitorizare a producerii de energie prin panouri fotovoltaice si prin cogenerare.

Pentru îndeplinirea acestor sarcini, sistemul Smart Grid trebuie să interfereze cu mai multe componente hardware si software din instalaţia electrica a Parcului Industrial ICCO. Dispozitivul propus va implementa un Sistem de Monitorizare Comandă și Achiziție de Date (SCADA) printr-un server cu funcție de colectare centralizata a datelor. Datele colectate sunt adăugate ulterior  într-o arhiva de fișiere depozitate în modelul de producere a energiei fotovoltaice si a cogenerării.

Alte articole:   Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Ce este interzis să faci, astăzi

Călin Costan, director general ICCO: „La ICCO suntem in permanenta preocupaţi de investiţia in tehnologii de ultimă generaţie care ne asigura, in acelaşi timp, dezvoltarea sustenabila. Proiectul de fata este unul major pentru grupul ICCO Braşov dar si o premiera in piata romaneasca, ţinând cont de faptul ca este prima data când putem implementa un sistem care nu numai ca produce si livrează energie in reţeaua proprie, dar poate fi si controlat in mod eficient”.

Specialistii Lockheed Martin: „Sistemele Smart Grid sunt sistemele viitorului pentru ca oferă fiecărui client posibilitatea de a măsura si controla consumul de energie electrica al dispozitivelor pe care le folosesc, permiţându-le astfel sa reducă costurile, dar si emisiile de carbon. Suntem încântaţi ca am reuşit sa aducem si sa implementam acest proiect in Romania si speram sa putem dezvolta aceste soluţii inteligente si in alte zone ale tarii”.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate