Rafael, grădina bucuriei

Rafael, grădina bucuriei

junior crosOrice poveste începe cu „A fost odată ca niciodată…”.

A fost odată…la început de mileniu…o localitate cu oameni frumoși, dornici să facă fapte bune. De undeva, de la 2000 de kilometri, alți oameni buni au aflat că peste văi și munți, tocmai la poale de Măgură, o comunitate este pregătită să își iubească atât de mult fiecare om încât în acel tărâm orice sămânță a binelui rodește. Și uite așa au pornit Piet și Janny din Heusden, cu o tolbă pentru semințe ale binelui… Adunat-au pe cale atâtea semințe și atâta bucurie încât erau convinși că nimic nu îi va opri să amenajeze o micuță grădină edenică.

Nu a fost ușor drumul celor doi eroi ai noștri, dar fiecare pas le-a fost răsplătit în toți cei 8 ani de când grădina dă cele mai frumoase roade, căci ce poate fi mai plăcut decât să vezi copiii crescând armonios și adulții găsindu-și rostul și locul? Eroismul lui Piet și al lui Janny s-a întâlnit în mod miraculos și, în același timp, firesc cu eroismul de fiecare zi al unor oameni despre care alții ar spune că au dizabilități, dar care sunt mai viteji, mai harnici si mai buni decât noi toți.

Cineva îi asemăna pe semenii noștri cu dizabilități cu niște virtuozi nevoiți să cânte la instrumente acordate altfel decât suntem noi obișnuiți. Cum fac aceștia ca muzica lor să fie încântătoare? Doar ei și cei care le sunt aproape știu cu câtă muncă, cu câtă perseverență și cu cât curaj reușesc.

Acum câteva zile Piet și Janny au venit iar în Codlea, pentru că mireasma grădinii a ajuns până la ei și pentru că inima lor a rămas aici, în comunitatea codleană, în binecuvântata grădină, oază a gândului și a faptelor celor bune. Cu multă bucurie și cu drag au fost primiți, iar încântarea lor a fost maximă să vadă câți grădinari grijulii există acum pe malurile Vulcăniței, de la cei mai micuți până la cei mai vârstnici.

În toți cei 8 ani s-a simțit cum crește dragostea oamenilor și cum grădina bunătății aduce aproape codleni și prieteni din împrejurimi ori din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, cum perseverența și bucuria simplă de a fi dau naștere unei povești pline de viață, cu un trecut consistent, un prezent plin de proiecte și un viitor entuziast. Parafrazându-l pe Marin Sorescu,  am putea spune: „…pentru că toate acestea/ Trebuiau să poarte un nume,/Un singur nume,/ Li s-a spus…” Rafael.

Rafael, atât de simplu și atât de profund… Da, este numele unei fundații care se preocupă de semenii noștri cu dizabilități, copii și adulți, centru de zi, organizație care acordă asistență și la domiciliu, centru de angajare asistată și Atelier Protejat… Un loc în care concetățenii noștri au găsit șansa de a-și manifesta bucuria de a fi buni și generoși și de a descoperi curajul cel din fiecare zi, de a înțelege eroismul pe care dizabilitatea îl crește în inimile celor încercați.

Cursa începută de Piet și de Janny la Heusden continuă… Acum câteva zile sute de copii au alergat pentru cei cu dizabilități și s-au simțit bine împreună cu ei, startul fiind dat din nou de înșiși cei doi fondatori. De asemenea, membri ai fundației au alergat pentru semeni, ducând mai departe în mod simbolic visul frumos și, împreună cu alte mii de susținători, vor duce la îndeplinire noi și noi obiective. Cu sprijinul comunității, grădina Rafael crește, proiecte peste proiecte dezvoltă frumos și cele mai curajoase gânduri, căci nimic nu este mai ușor de îndeplinit decât îndrăzneala cea bună.

Fiecare cititor poate fi erou în această poveste. Nu trebuie decât să caute Fundația Rafael în Codlea, pe strada Libertății, nr. 22A, tel. 0761200975 și să întrebe ce poate face pentru semeni. Toată bucuria sa se va întoarce înmiită, căci cele mai frumoase povești conțin atât satisfacția faptelor bune, cât și nelipsitul „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

Fundația Rafael este o organizație nonguvernamentală care le asigură persoanelor cu dizabilități accesul la asistență, la terapie ocupațională, la kinetoterapie și masaj terapeutic, stimulare senzorială și cognitivă, care încurajează și mediază integrarea acestora în instituții de învățământ sau la locuri de muncă. În prezent, are 70 de beneficiari, dintre care 16 copii, unii cu dizabilități severe și multiple, alții cu dizabilități mai ușoare. De asemenea, are 12 angajați dintre persoanele cu dizabilități, oferindu-le acestora posibilitatea concretă de a trece de la statutul de asistați la cel de contribuabili. Proiectele fundației au efecte benefice asupra beneficiarilor ca și asupra comunității în general, constituindu-se ca răspuns la disponibilitatea pe care comunitatea locală o are pentru a sprijini organizația.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate