PRO sau CONTRA vaccinării copiilor?

PRO sau CONTRA vaccinării copiilor?

Un sondaj național realizat de INSCOP Research la comanda Societății Naționale de Medicina Familiei, în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universităţii din București și Societatea Română de Microbiologie relevă că aproximativ două treimi dintre respondenți sunt de părere că părinții trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre ingrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. 

62,7% sunt de acord cu ideea vaccinarii obligatorii în cazul copiilor, iar 81.1% dintre cei chestionați sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puțin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Rugați să-și exprime acordul cu privire la o serie de afirmații despre informarea pe tema vaccinurilor,  puțin peste două treimi (67.2%) dintre respondenți sunt de părere că părinții trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. 63.6% apreciază că este rolul părintului să se informeze despre siguranța vaccinării pentru copii.

Cât privește eficiența vaccinurilor în fața bolilor, peste jumătate dintre respondenți (54.1%) sunt de acord cu afirmația ,,Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave și pun în pericol viața”, 32.2% sunt nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 7.4% sunt în dezacord.

Puțin sub 50% (49.1%) sunt de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli. 36.1% sunt nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 10.5% își exprimă dezacordul față de afirmația dată.  

Doar 54.9% dintre respondenți sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 28.7% consideră că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz, 10.3% că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării. 6% nu știu sau nu răspund.

Marea majoritate (89%) dintre respondenți sunt de părere că accesul la vaccinare ar trebui să fie gratuit, 7% că ar trebui să fie partial gratuit (compensat) și 1% cu plată. 2.5% este procentul non-răspunsurilor.

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie–11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Studiul a fost comandat de către Societatea Națională de Medicina Familiei și proiectat cu sprijinul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și al Societății Române de Microbiologie. Volumul eșantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2115 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani.

Alte articole:   Epidemia de obezitate la copii și adolescenți: Mai mulți pediatri spun care sunt alimentele pe care nu le servesc niciodată copiilor lor

Mai multe detalii AICI.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate