
Arhiducele Dominic Habsburg le-a povestit irlandezilor din North Salem, adunaţi la biblioteca oraşului în ziua Sf Patrick, cum a crescut el, copil fiind, în Castelul lui Dracula şi cum familia lui a reintrat în posesia acestuia în 2009, la câteva decenii după ce regimul comunist i l-a confiscat, relatează site-ul LoHud.com.
Irlandezii din oraşul american s-au adunat la biblioteca oraşului pentru a gusta din bucate tradiţionale, dar în acelaşi timp au fost fascinaţi de povestea care nu avea nimic de-a face cu Ziua Sf. Patrick şi chiar mai puţin cu identitatea irlandeză.
Unul din vecinii lor, care se întâmplă să fie membru al familiei reglae din România, a fost de acord să le spună povestea castelului, scrie sursa citată. Şi, cum mulţi dintre cei prezenţi nu mai auziseră cum acest tată a trei copii din North Salem, în vârstă de 74 de ani, a ajuns să deţină castelul Dracula, nimeni nu a părut să-şi dea seama că aceasta nu avea o temă irlandeză.
Dominic Habsburg a captivat audienţa, povestind cum şi-a petrecut anii de şcoală elementară în unul din cele mai faimoase castele din Europa, cu mama sa, Principesa Ileana a României.
El a adăugat că atunci când era copil nu a ştiut niciodată de legenda lui Dracula şi nici de asocierea cu acesta a casei în care locuia. De fapt, a precizat el, castelul personalităţii istorice pe care se bazează mitul lui Dracula – Vlad Ţepeş – se află la câţiva zeci de kilometri de Castelul Bran şi acum nu mai este decât o grămadă de ruine.
Habsburg şi familia sa au fost expulzaţi din castelul lor în 1948 de către comunişti şi au trăit în Argentina înainte de a se muta în America, notează sursa citată. Abia în 2009 castelul a fost retrocedat lui Dominic şi celor două surori ale sale. În prezent, castelul este o atracţie turistică de top în România, cu 550.000 de vizitatori anual.