Pojarul, o afecțiune despre care cu toții avem o părere

Pojarul, o afecțiune despre care cu toții avem o părere

Pojarul este o afecțiune înalt contagioasă care poate fi prevenită numai prin vaccinare. Dar despre vaccin și istoria sa un strop zăbavă.

De ce vorbim despre pojar? Pentru că în era tehnologiei de vârf, a mașinilor TESLA, copiii continuă să moară, victime a unei boli prevenibile prin vaccinare și ale războaielor, deși în anul 1924 le promiteam că le vom asigura mâncare, pace și acces la sănătate.

Pojarul este o afecțiune virală care se răspândește cu mare ușurință, atunci când persoana bolnavă tușește, sau strănută. Este o afecțiune cu maximă transmisivitate la copiii care nu sunt vaccinați. Pojarul poate determina complicații severe, dar și deces.

Se caracterizează prin febră înaltă, aspect de sugar/copil plângăcios cu ochii injectați, roșii, nas care curge, tuse seacă și o erupție caracteristică. La examenul clinic al cavității bucale adică al gurii, avem semnul Köplick marcă a bolii, pete albe la nivelul mucoasei bucale.

Erupția apare la 7-18 zile după expunere și afectează întreg corpul

Complicațiile includ pneumonia, encefalita, meningita, cecitate (orbire).  Pojarul afectează și viitoarele mame, mai ales dacă acestea sunt în primul trimestru de sarcină, dar și pe cele aflate în trimestrele 2 și 3, putând determina nașteri premature. Virusul este extrem de contagios și rămâne pe suprafețe timp de până la 2 ore. Toate persoanele nevaccinate sunt susceptibile la boală, 9 din 10 copii nevaccinați vor face boala.

Alte articole:   FOTO Cățeluşă salvată după 8 ore dintr-o vizuină de vulpe, în Cluj. La operațiune a participat și un câine care a ajutat la căutarea victimelor după cutremurul din Turcia

Înainte de introducerea vaccinului în anul 1963, epidemiile de pojar apăreau la 2-3 ani și  determinau un număr total de decese la vârsta pediatrică de 2,6 milioane anual. De aceea pojarul a reprezentat o problemă de sănătate publică iar vaccinarea a salvat vieți.

Numai în ultimii 21 de ani vaccinarea anti rujeolică a salvat un număr de 56 milioane de copii. Cu toate acestea 128.000 de copii au murit din cauza pojarului sau rujeolei toți fiind nevaccinați.

De ce ne este atât de frică de acest vaccin pe care îl utilizăm de 60 ani?

Poate pentru că încrederea este mai mare în rețelele sociale decât în statistici și dovezi medicale. Din păcate. Cu toate acestea, vaccinul este sigur și eficient. Administrarea corectă a ambelor doze, conform programului Național de vaccinare, este de 97%, iar o singură doză conferă o protecție de 93%.

Alte articole:   VIDEO Alexandra Crivineanu la Culisele Zilei cu Sebastian Dan: Avem obligația să deblocăm Brașovul!

NU PRODUCE AUTISM. De ce suntem ca medici siguri de acest lucru? Pentru că au fost analizate pe o perioadă de peste 20 ani toate cercetările legate de siguranța vaccinului și nu au fost determinate relații de tip cauză efect între ROR și autism. Mai mult, legat de tiomersal, care a fost mult discutat de către lumea din social media, în anul 2004 s-a demonstrat fără posibilitate de tăgadă că nu produce autism. Cu toate acestea a fost complet îndepărtat astfel încât el nu mai este parte dintre componenți vaccinului ROR.

Este bine de știu și de reținut acest lucru. Mai mult, nici unul dintre compușii vaccinului ROR nu determină autism. De ce scriu despre pojar și despre vaccinul ROR? Pentru că numărul cazurilor de pojar crește îngrijorător, pentru că pare că nu reușim să înțelegem importanța prevenției și pentru că pojarul nu este o boală ușoară, ci, din contră, este o afecțiune care determină imunodepresie și lasă organismul extrem de secătuit. De aceea mă alătur tuturor glasurilor și informațiilor care pledează în favoarea vaccinării corecte  cu ROR.

Alte articole:   Românii stabiliţi în Spania vor putea avea dublă cetățenie. Acordul va fi semnat în iulie

Nici un copil nu merită să facă pojar când are vaccin introdus pe schema Națională. Poate este timpul să ascultăm recomandările făcute de experți, căci nici un medicament niciodată nu a avut o reușită de 97% precum are vaccinarea împotriva ROR și nu numai.

  • Prof. univ. dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate