Pescarii români nu mai prind nimic în Marea Neagră

Pescarii români nu mai prind nimic în Marea Neagră

Lărgirea plajelor a adus modificări mari în ecosistemul mării. Pentru că nu mai găsesc hrană la mal, multe specii de pești au migrat în larg și nu se mai prind în plasele pescarilor.

Să nu ne mire așadar dacă nu mai găsim la cherhanale, biban, rapăne, ori hamsii, din Marea Neagră. Biologii spun că vor trece câțiva ani până când ecosistemul își va reveni.

În această primăvară pescarii se întorc din larg dezamăgiţi, cu doar câteva kilograme de peşte. În alţi ani, primăvara veneau cu bărcile pline de peşti care se apropiau de mal.

Acum au dispărut din plasele pescarilor lufarul, bibanul, chefalul şi chiar hamsia.

Alte articole:   VIDEO: 18 străzi din Săcele vor fi asfaltate în acest an

Marian Gherghe, pescar: „Nisipul a astupat scoica, nu mai are ce mânca și cam dispare. E din ce în ce mai prost cu peştele!”

Hectare întregi de mediu marin au fost afectate de lucrările de extindere a plajelor. Cu utilaje mari, hidrotehniștii au aspirat nisip de la 12 km în larg și l-au adus la mal. Algele de pe fundul mării şi scoicile cu care peştii se hrăneau au fost distruse, iar multe specii de peşti s-au retras în larg în căutare de hrană.

Sorin Mănăilă, președinte federație Romfish: „Peştele se duce mai în larg, la adâncimi mai mari, noi nu avem capacități de pescuit adică avem circa 20 de mici vaporașe.”

Biologii spun că lucrările de lărgire a plajelor au schimbat inclusiv curenţii din Marea Neagră.

Alte articole:   Județul din țară cu cele mai multe ONG-uri raportat la populație

Adrian Bâlba, biolog: „Acești curenți de eroziune au fost opriți de diguri, dar în același timp și circulația peștelui care venea cu acest curent a fost oprită și peștele s-a retras. Hamsia, scrumbia, stavridele s-au retras, toate speciile sunt mai retrase puțin, iar circulația peștelui este mai spre larg.”

Dar specialiştii au încredere că marea îşi va restabili echilibrul, dacă avem răbdare… câţiva ani.

Adrian Teacă, cercetător institutul GeoEcomar Constanța: „Aceste modificări sunt temporare, marea își va reveni la starea inițială. Trebuie timp adică este vorba de câteva cicluri sezoniere.”

La Eforie au fost plantate trei hectare de iarbă de mare în încercarea de a îmbunătăţi ecosistemul marin din zonă. Totul în contextul în care Comisia Europeană ne impune să salvăm speciile aflate în pericol.

Alte articole:   Peste 3.000 de persoane recuperate de pe munte de salvamontiști, în primele trei luni ale anului

Sursa: stirileprotv.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!