Orban dixit: se prelungește starea de alertă…

Orban dixit: se prelungește starea de alertă…

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va adopta, în 15 septembrie, Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, act normativ care va reglementa şi măsurile de protecţie împotriva COVID-19 care trebuie respectate în 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

Primul ministru Ludovic Orban a explicat că în prezent România se află sub incidenţa Hotărârii de Guvern care a reglementat prelungirea stării de alertă din 16 august pentru o lună, iar din 15 septembrie va fi prelungită starea de alertă.

Hotărârea de Guvern în acest sens va constitui baza pentru ordinul comun al mai multor miniştri care va reglementa desfăşurarea alegerilor locale.

Orban a precizat că se ia în calcul organizarea secţiilor de votare în sedii mai spaţioase. Astfel, se vor organiza secţii de votare nu în şcoli, ci în săli de sport. Premierul susţine că se vor stabili şi spaţii de aşteptare afară, cu păstrarea distanţei fizice, dar se va încerca fluidizarea procesului electoral.

„Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a afirmat primul ministru.

În ceea ce priveşte identificarea alegătorilor, şeful Executivului spune că nu s-a stabilit dacă aceasta se va face cu sau fără masca pe figură. ”Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă, a identificării alegătorilor”, a mai spus Orban, conform B1TV.

În acest context, primul ministru a atras atenţia asupra faptului că a constatat că a existat „un campionat de făcut buletine” în unele zone în vederea alegerilor locale.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate