
Nu întâmplător Dorel a devenit personaj de folclor în ultimii ani la români. Dorel întruchipează indolența, lenea, nepăsarea, prostia.
Dorel, Toma Dorel, primarul din Ghimbav, este exact opusul: nu e nici prost, nici leneș, nici indolent, nici nepăsător. El știe cum se cheltuie „en-gros“ banul public, din păcate, pe lângă lege. Și nu o spunem noi, ziariștii, ci magistrații Curții de Apel Brașov, care au dat dreptate Curții de Conturi în procesul care i-a fost intentat de edilii din Ghimbav.
Astfel, prin Hotarârea numarul 126/2015, din data 23.01.2015, instanța „respinge recursul declarat de recurenţii UAT Ghimbav, Consiliul Local Ghimbav, primarul Orașului Ghimbav și Toma Dorel împotriva sentinţei civile nr. 2150/CA/22.09.2014 pronunţată de Tribunalul Brașov – secţia a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal pe care o menţine. Fără cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă“.
Puieți de salcie plătiți de 357 de ori mai mult!
Primăria Ghimbav a achiziționat, în 2011, direct, fără licitație, 80 de puieți de sălcii la „simbolica“ sumă de 171.800 de lei (TVA inclus), respectiv 2.142 de lei/puiet (21,42 de milioane de lei vechi!!!!). Scuza primarului a fost aceea că aceasta a fost oferta cea mai mică! Câștigătorul licitației a fost Gecomar Insting SRL Drăgănești Olt – 2.142 lei/puiet, celelalte oferte venind de la SC Damila SRL – 2.500 de lei/buc și SC Cadiz SRL – 2.450 lei/buc. La asemenea prețuri, nu trebuie să fii specialist să vezi că este vorba de o achiziție trucată.
Mai mult, instanța constată faptul că achiziția s-a făcut fără a exista un act juridic care să reglementeze obiectul contractului, prețul și obligațiile părților. „În plus, chiar dacă ar admite că prețul la care UAT (Unitatea Administrativ Teritorial – adică orașul Ghimbav, prin edil – n.a.) a achiziționat firul de salcie decorativă la cel mai mic dintre prețurile ofertate, acest preț este exagerat, salcia decorativă nefiind o plantă pretențioasă, un arbust care să justifice peste 400 de euro pe fir, în condițiile în care pe piață se găsea la acel moment cu prețuri între 5 și 7 lei bucata. Orice autoritate publică, când dorește să achiziționeze un bun, chiar și în procedura cererii de ofertă, nu se limitează doar la a solicita oferte, ci se documentează în prealabil și stabilește valoarea estimativă a achiziției“, arată magistrații Curții de Apel. În loc de 80 de puieți, la prețul corect s-ar fi putut cumpăra 28.633 de sălcii, la prețul mediu de 6 lei/buc.
Paguba la bugetul local: 170.800 de lei (1,708 miliarde de lei vechi, dintr-un condei)
La Ghimbav, un banal de stâlp de iluminat – peste un sfert de miliard de lei vechi!
O altă inginerie de-a lui Dorel este achiziția de stâlpi de iluminat public. Pe același principiu al „prețului cel mai mic ofertat“, Primăria Ghimbav „toacă“ 1.039.239,20 de lei (inclusiv TVA).
Iată și ce s-a cumpărat: de la firma de casă Gecomar Insting SRL (care cultivă puieți de salcie lângă tarlaua de stâlpi de iluminat) – 21 de stâlpi cu 20.027,7 lei/buc. De menționat că firma a trimis la plată facturile către Primărie înainte ca să fie înregistrat contractul; de la SC Euro Stingal SRL Homorod – 21 de stâlpi cu 26.636 lei/buc, și tot cu firma din Homorod, Euro Stingal SRL, un alt contract, prin care se comandă 30 de stâlpi cu 8 brațe de ilumiat și 4 globuri de policarbonat, dar se plătesc la final, în plus, 15 brațe și 20 de globuri, la prețul de 79.513 de lei.
Conform Curții de Conturi, prețul de piață pentru un stâlp de iluminat public era de 6.547,2 lei/bucată, ofertat de SC Kronenmag Milenium SRL Hărman… Cu banii plătiți în plus se mai puteau cumpăra încă 105 stâlpi.
Paguba la bugetul local: 692.237,60 de lei (încă 6,922 miliarde de lei vechi).
Când fură proștii, încurcă TVA-ul la stingătoarele de incendiu
Euro Stingal SRL este o altă firmă de casă a Primăriei Ghimbav, care este „bună la toate“. În 2010, autoritatea locală cumpără 50 de stingătoare P, la valoarea de 650 de lei +TVA. Ca să poată fi achiziționate, s-a făcut o primă șmecherie: contractul a fost declarat de prestări de servicii, fiind de fapt obiecte de inventar, care erau interzise la cumpărare în acel moment. Nu are rost să mai preciaăm că nu s-au făcut docuemtne de recepție la momentul predării stingătoarelor.
În schimb, interesant este faptul că la momentul în care Curtea de Conturi a solicitat Primăriei să prezinte factura de achizție a bunurilor, a apărut o factură – 37/18.12.2009, în care valoarea unui stingător este de 649 lei inclusiv TVA, emisă de SC Edilitar Com SRL Izovoarele Olt către SC Euro Stingal SRL.
„Din recalcularea TVA-ului de pe factură, a rezultat că acesta este de 24% și nu 19%, cât era reglementat în perioada de emitere a facturii, fapt ce a condus la concluzia că factura nu este reală“, menționează în raportul lor auditorii publici externi ai Curții de Conturi. Cu alte cuvinte, cei care au vrut să mascheze această inginerie, în timpul controlului, au uitat care era cota de TVA atunci… În urma cercetărilor ulteiroare, s-a descoperit faptl că, firma de casă din Homorod cumpărase stingătoarele la prețul de 48 de lei/buc de la producător – SC Eurosting SRL Brașov.
Paguba la bugetul local: 36.275,50 de lei (362,755 milioane de lei vechi).
Hoție pe față cu roți de tomberon
O altă mizerie, că tot vorbim de tomberoane, marca Dorel, este aruncarea pe fereastră a sumei de 310.248 de lei pentru „roți și accesorii pubele“.
Pe baza unei comenzi fără număr, semnată de edil, a fost comandată de la aceeași SC Euro Stingal SRL, roți, piese și aceesorii pentru pubele (deși serviciul de salubritate era concesionat către Comprest SRL, patronat de Marcel Butuza), fără să se precizeze cantitățile.
Patronii firmei, gospodari, s-au pus imediat pe livrat marfa, trei facturi în valoare de 207.576 de lei. Pentru acest „mărunțiș“, Primăria Ghimbav primea 93 de roți de pubele, la prețul modic de 2.232 lei/bucată! Ulterior, prin alte două facturi, mai sosesc 48 de roți, la suma de 107.136 de lei. Nici în acest caz nu s-au făut documente de recpție și nu s-au putut da explicații privind necesitatea achizției, având în vedere că exista un operator privat…
Iar un lucru interesant este acela că, în momentul în care Curtea de Conturi a cerut factura de achiziții, a apărut o factură de la cealaltă firmă de casă – SC Gecomar Insting SRL Drăgănești Olt. Și pentru că lipsea „cireașa de pe tort“ și în acest caz, Primăria Ghimbav a plătit pentru primele trei facturi un TVA umflat de la 19%, la 24%.
Paguba la bugetul local: 310.248 de lei (3,102 miliarde de lei vechi).
Despre alte „minuni“ ale lui Dorel de la Ghimbav, citiți mâine pe newsbv.ro!