
Continuăm și astăzi lista de nereguli găsite de Curtea de Conturi Brașov la Primăria Ghimbav. Nereguli care, dacă ar fi fost date publicității anul trecut, l-ar fi lipsit pe edil de „diploma de excelență“ în administrație publică.
Ieri aminteam de două dintre firmele de casă ale Primăriei Ghimbav: SC Gecomar Insting SRL Drăgăneșt Olt și SC Euro Stingal SRL Homorod (amănunte AICI!). Se pare că firmelor din Homorod (unde există un puternic pol economic industrial, bineînețeles) le priesc afacerile cu Primăria Ghimbav.
Astfel, SC Baza Brantz SRL Homorod a încheiat cotnractul nr. 2810/14,02,2011, prin care se cumpărau trei loje pentru terenul sportiv, trei bănci cu scaune din fibră de sticlă și șase coșuri de gunoi la suma de 241.800 de lei, inclusiv TVA (2,41 miliarde de lei vechi!).
În acest caz, auditorii publici externi ai Curții de Conturi au constatat că s-a făcut o încredințare directă a contractului, deși valoarea acestuia, de circa 45.000 de euro, presupunea obligația de a face achiziția prin cerere de ofertă.
Nici în acest caz nu s-au făcut note de intrare-recepție, cu un simplu proces-verbal de predare primire, iar toate facturile sunt semnate de primarul Toma Dorel, care s-a îngrijit să fie plătite până la ultimul leuț. Interesant este faptulcă, în momentul în care auditorii au mers pe teren să vadă obiectele cumpărate, acestea nu prea erau de găsit… „Reprezentantul entității auditate (ai Primăriei – n.a.) au prezentat unele elemente componente ale lojelor depozitate într-o curte privată, fără a se reuți identifiarea acestora conform contractului“, se precizează în raportul organului de control financiar.
Iar pentru întregirea informațiilor care demonstrează că există o rețea bine pusă la punct prin care se drenau banii publici de la Primăria Ghimbav, mai precizăm că Baza Brantz SRL Homorod a prezentat o factură prin care ar fi cumpărat 24 de loje la prețul de 77.296 de lei de la nimeni alta firma Gecomar Insting SRL Drăgănești Olt!, „fiind evident că prețul plătit de Primăria Ghimbav este supraevaluat“, după cum a constatat și instanța Curții de Apel Brașov.
Conform calculelor făcute de Curtea de Conturi, costul estimat al bunurilor achiziționate este de 24.485 lei, față de valoarea plăților – 194.185 de lei. Prejudiciul: 167.700 de lei (1,677 miliarde de lei vechi).
Lucrări pentru amenajarea terenului la Aeroport, „date pe ochi frumoși“
Curtea de Conturi a mai solicitat Primăriei Ghimbav să recupereze prejudiciul (iar instanța a consfințit acest lucru) în cazul contractului încheiat cu SC Piastrela SRL. Este vorba despre lucările de curățare de iarbă a terenului de la aeroport, cosire, taluzare, lucărri de nivelare cu buldozerul, așternere pământ vegetal pe taluze, ingienizare, curățare de arbuști etc.
Auditorii publici de la Curtea de Conturi reclamă faptul că nu există o situație de lucrări, Primăria Ghimbav plătind facturile fără ca din anexele cu lucrări să rezulte pe ce suprafețe s-a lucrat. Mai mult, pentru că valoarea contractului era mai mare de 15,000 de euro, trebuia să se facă selecție de oferte, nu să fie încredințare directă.
Uu alt semn de întrebare este acela că Primăria Ghimbav a cerut un ajutor de 300.000 de lei Consiliului Județean, prin adresa 3843/27.05.2011, pentru că nu poate plăti lucrările efectuatedin cauza situației financiare. Banii au fost aprobați de administrația județeană, însă din evidențele contabile rezultă că Primăria Ghimbav a plătit nu facturi ale unor lucrări efectuate, ci facturi ulterioare (nr. 63 și 64 din 27.09.2011)…. „De altfel, în condițiile în care lucrările la aeroport sunt în stadiu incipient, lucrările achitate ici nu erau oportune la acel moment UAT Ghimbav nedepunând înscrisuri din care să rezulte necesitatea acestor lucrări“, se arată și în decizia instanței pronunțată în procesul intentat de Primăria Ghimbav Curții de Conturi.
Cum iei bani de la Primărie și nu faci nimic
Între administrația locală din Ghimbav și SC Cobadi Impex SRL Târgovșite s-a încheiat un contract (7020/11.10.2007) care viza constuirea „grădinței cu program prelungit“. Ulterior, prin actul adițional 4/2010, intră ca și co-finanțator Centrul Bugetar Șocala Generală Ghimbav, care a primit bani pentru acestă invesitție prin Inspectoratul Școlar Județean Brașov.
Așa se face că, la 31.12.2011, valoarea investiției a ajuns la 896.890,91 de lei, finanțarea fiind asigurată până la această dată de la bugetul de stat 660.755,91 de lei, iar de la bugetul local 236.135 de lei. Curtea de Conturi a constatat că centrul bugetar a plătit cu titlul de avans 150.000 de lei, iar până la finele anului 2011 nu au existat lucrări care să justifice această sumă, care trebuie recuperată. De asemenea, Primăria nu a solicitat executantului o scrisoare de garanție bancară, pentru returnarea avansului în cazul în care s eajunge la blocaj…
Afaceri din care Primăria Ghimbav a câștigat… nimic!
Primăria Ghimbav a încheiat mai multe contracte cu SC Bond Hass SRL, SC Romaco SA și SC Gotic SA, care avea ca obiect exploatarea agregatelor minerale (balastiere). Toate firmele promiteau, în schimb un procent din contravaloarea materialelor exploatate, prelucrate și vândute.
Curtea de Conturi spune că din aceste asocieri Primăria Ghimbav nu a încasat nimic. Mai mult, Romaco SA trebuia să asigure materialele și utilaje necesare construirii bisericii ortodoxe din oraș, dar din actele contabile nu rezultă acest lucru.
Lecție: cum tragi o țeapă de 1.7 miliarde de lei vechi
Mai mult, Bond Hass SRL apare și în cazul unei afaceri imobiliare încheiate cu Primăria Ghimbav. Societatea a cumpoărat imobilul de pe str. Nouă nr. 223, la prețul de 171.552,5 lei, inclusiv TVA, în baza Legii 550/2002, privind vânzarea spațiilor comerciale aflate în proprietatea statului. Suproiza a apărut în momentul în care în evidența contabilă a Primăriei nu figura această sumă. Practic, edilii au închis ochii și nu și-au bătut capul să încaseze banii. Și pentru că „băieții deștepți“ se descurcă, Primăria Ghimbav a formulat o acțiune în instanță de anulare a contractului de vânzare – cumpărare, respinsă de Curtea de Apel, iar intrarea autorității locale la masa credală, pentru că firmă a fost băgată în faliment, a fost respinsă. Adică, Primăria Ghimbav a pierdut, voit sau nu, 171.552,5 lei (1,715 miliarde de lei vechi).
Spălatul mașinilor, o afacere care se poate face și fără contract
O altă afacere controversată este contractul de „prestări servicii de spălare, curățare și întreținere pentru parcul auto al orașului“, încheiat cu SC Texaco Driving SRL, încheiat pe perioada mai 2010 – decembrie 2011, în valoare de 21.252 lei. Firma emitea niște facturi la plată, fără să exoste o detaliere a serviciilor prestate, fără anexe din care să rezulte câte autovehicule au fost spălate, curățate etc., chestiune care încalcă prevederile legale. Mai mult, și după ce contractul a expirat, afacerea a mers mai departe…