Limita de viteză pentru drumurile expres a crescut

Limita de viteză pentru drumurile expres a crescut

Legea care prevede majorarea de la 100 de kilometri la oră la 120 de kilometri la oră a limitei maxime de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres a fost promulgată astăzi de către președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a semnat astăzi Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x 34/09.02.2022).

Actul normativ a fost adoptat de de Camera Deputaților în 13 aprilie la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă, fiind promulgat de șeful statului astăzi.

Noile modificări aduse Codului Rutier prin această lege stabilesc următoarele limite maxime de viteză în afara localităţilor, pentru autovehiculele din categoriile A şi B:

  • a) pe autostrăzi – 130 km/h
  • b) pe drumurile expres – 120 km/h
  • c) pe drumurile naţionale europene (E) – 100 km/h
  • d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h
Alte articole:   FOTO Diplomă de recunoştinţă pentru Salvamont Braşov din partea IGAv

Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi: 

  • 110 km/h pe autostrăzi
  • 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri

Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi:

  • 90 km/h pe autostrăzi
  • 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum)
  • 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Pe drumurile expres va fi interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Alte articole:   Se schimbă condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali

De asemenea, vor fi interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Sursa: antena3.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate