Lavinia Cătălin: Jucându-te liber alături de copilul tău, te descoperi și pe tine

Lavinia Cătălin: Jucându-te liber alături de copilul tău, te descoperi și pe tine

MAMA. Primul și cel mai frumos cuvânt. Cel mai cald gând. Mama, de cele mai multe ori ne aduce la viață și renunță la tot ce era ea și la ce ar fi putut ajunge pentru a ne avea pe noi. Ne împrumută chipul ei și ne umple sufletele cu comori numai de ea știute, pe care le descoperim, pe rând, până ne săvârșim existența pe acest pământ.

A stat alături de noi de la primul scâncet, iar când am crescut am știut că fiecare zbârcitură de pe obrazul ei, de pe mâna ei, ascunde o poveste din viața noastră. Ne închinăm la icoana ta, mamă! Pentru tot și toate. Iar cea mai mare vină pe care o avem este aceea că îți spunem de prea puține ori „Te iubesc!”. Nu o spunem prea des, dar te iubim, în felul nostru, poate stângaci și fără cuvinte, dar tu asta o știi deja.

Newsbv.ro vă invită să vă alăturați pe parcursul lunii martie unei campanii în care veți afla povești de viață ale unor oameni de lângă noi. Dacă aveți o poveste frumoasă, pe care vreți să o împărtășiți brașovenilor, o așteptăm alături de o fotografie la adresa contact@newsbv.ro

Alte articole:   S-a deschis primul club de cheerleading din Brașov

Adulții, și mai ales părinții, se confruntă aproape zilnic cu “crizele” copiilor. Uneori sunt surprinși de acestea, alteori se sperie, de multe ori chiar se enervează. De prea puține ori au timpul necesar sau răbdarea de a înțelege ce se petrece. Se concentrează adesea pe oprirea exceselor și , din păcate,  se folosesc din plin de poziția de forță pe care le o oferă condiția de adult.

Lavinia Cătălin, specialist în psihomotricitate și antrenor de natație certificat la nivel european, absolventă a Facultății de educație fizică și sport, dar și la UISP Piemonte, cu specializarea de profesor de înot, vine în ajutorul părinților din Brașov și din țara.

Cu peste 15 de ani de experinta de activitate cu copii și adulții, atât pentru ore de înot și cât pentru ore de recuperare în apă sau în gimnastică medicală. Lavinia este și specialist psihomotricitate, o meserie foarte rară la noi în țara, nevand însă cunoștințe că și popor de această tehnică extrem de importantă în dezvoltarea copiilor noștri, și a copiilor în general.

Alte articole:   EXCLUSIV Povestea rezervației de zimbri de la Vama Buzăului. Nașterea zimbrilor, un ritual fantastic!

 „Ca părinte, este important să începem de la o vârstă fragedă, să îi învățam pe cei mici cum să își gestioneze emoțiile, atât cele pozitive de bucurie, empatie, afecțiune, uimire, cât și cele pe care le respinge, cele negative precum furia, tristețea, dezgustul sau frică. Copiii își controlează cu greu pornirile, emoțiile puternice care dau năvală peste ei. Cei mici se manifestă agresiv în timpul crizelor de furie sau își exprimă sentimentele cu o intensitate copleșitoare. Pe lângă faptul că poți trăi o infinitate de alte vieți prin intermediul jocurilor, poți simți lucruri pe care nici nu credeai că ești în stare să le simți. Poți să devii protagonistul principal sau poți să descoperi că mai degrabă îți place să te deghizezi în personajul negativ. Jucându-te liber, te descoperi”, spune specialistul Lavinia Ioana Cătălin.

Chiar dacă nu știu cum să o spună, copiii sunt la fel de dornici să înțeleagă ce se petrece cu ei, în jurul lor, în sufletul lor, de unde vine și unde se duce ceea ce simț. Jucându-se, copiii simt, trăiesc și încearcă o gamă largă de stări, emoții și sentimente.

Alte articole:   Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată: 10 cele mai frecvente înșelătorii

Copiii care își recunosc și care reușesc să își exprime sentimentele au mai multe șanse să aibă o viață împlinită, să aibă relații apropiate cu cei din jur și să treacă mai ușor peste conflicte.      

Psihomotricitatea arată copiilor de la vârste foarte fragede cum să își gestioneze sentimentele și mai ales emoțiile. Cu ajutorul ședințelor de psihomotricitate copiii primesc soluții concrete pentru propriile trăiri deoarece sunt prilej de discuție, și cu ajutorul desenului simbolic de la sfârșitul ședinței,  putem identifică acele lucruri pe care copilul nostru le face în exces. Cu ajutorul obiectivelor și al personajelor puse în scenă, copiii își pot da singuri seamă ce nu le face bine.

Sonia Albu – eKRONomica.ro

https://newsbv.ro/2020/03/08/foto-carmen-clinci-pentru-mine-mama-este-pilonul-vietii-mele-si-al-reusitelor-mele-fara-ea-nu-as-fi-putut-niciodata-sa-devin-femeia-care-sunt-acum/
https://newsbv.ro/2020/03/07/fotogalerie-iulia-gainariu-este-sportiva-si-femeia-de-succes-care-reprezinta-cu-cinste-brasovul-in-lume/
https://newsbv.ro/2020/03/06/foto-gabriela-bularca-intr-o-lume-plina-de-atractii-si-tot-felul-de-tentatii-eu-am-reusit-sa-conving-mii-de-copii-sa-stea-cu-croseta-in-mana-ore-intregi/
https://newsbv.ro/2020/03/05/foto-roxana-cojocea-este-un-dar-divin-sa-ai-un-copil-si-sa-i-poti-fi-mama/
https://newsbv.ro/2020/03/04/secretul-dulciurilor-cristinei-macovei-ce-mananca-copiii-mei-sa-manance-copiii-tuturor/
https://newsbv.ro/2020/03/03/flavia-manole-femeia-in-ziua-de-astazi-este-o-dovada-de-curaj-de-reusita-si-a-faptului-ca-se-poate/
https://newsbv.ro/2020/03/02/gabriela-urse-mama-adoptiva-pentru-9-copii/
https://newsbv.ro/2020/03/01/foto-laura-iancu-mama-este-cea-spre-care-alergi-atunci-cand-simti-ca-totul-in-jur-se-prabuseste/
Distribuie dacă îți place!