
Câinii maidanezi nu mai pot fi eutanasiaţi, după ce Curtea de Apel a decis suspendarea normelor de aplicare a legii privind câinii fără stăpân.
La Brașov, chiar dacă legea a permis-o, nu a fost eutanasiat nici un câine, Primăria Brașov încheind un parteneriat cu Asociația „Milioane de Prieteni” care viza adopția maidanezilor de către Asociație după ce expira termenul de 14 zile lucrătoare, până la care patrupedele putea fi găzduite în Adăpostul Primăriei, din Stupini.
Mai e loc în azil pentru 80 de maidanezi
Viceprimarul Adrian Atomei a precizat că, în total, de la începutul acestui an, au fost adoptați 260 de căței, iar în momentul de față, în adăpost mai sunt puțin peste 200 de patrupede. „La Brașov, nu s-au făcut eutanasieri, așa cum o prevedea legea, ținând cont că după expirarea termenului prevăzut de lege, câinii erau preluați de Asociația Milioane de Prieteni. S-au eutanasiat doar acei câini care aveau probleme medicale grave și pentru care nu mai era altă soluție”, a explicat Atomei.
În azilul de la Stupini mai sunt libere pentru maidanezi acum doar în jur de 80 de locuri, însă, acum, principala problemă cu care se confruntă Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SGCS) este faptul că există doar un singur echipaj care capturează câinii de pe străzi.
„Serviciul are acum nouă angajați, iar în organigramă sunt prevăzute 12 posturi, urmează să mai scoatem la concurs încă trei posturi de îngrijitor”, a precizat viceprimarul Brașovului.
276 de câini sterilizați la Brașov, de la începutul anului
Nu în ultimul rând, Primăria Braşov împreună cu Asociaţia „Milioane de Prieteni” au decis că una dintre cele mai bune soluţii pentru a gestiona problema câinilor fără stăpân este iniţierea unei campanii de sterilizare atât a patrupedelor care au stăpân, în conformitate cu noile prevederile legislative, dar şi a maidanezilor care sunt îngrijiţi de locatarii unor blocuri sau de angajaţii unor platforme comerciale, dar pentru care nu îşi asumă nimeni responsabilitatea.
„Anul acesta, până acum, au fost sterilizați 276 de câini și vor mai urma alte două campanii de sterilizare, respectiv în perioada 15 – 30 iulie și 1 – 15 octombrie”, a explicat Adrian Atomei.
Cei care vor să își sterilizeze câinele se pot programa la numerele de telefon 0268.547.815 sau 0268.471.202, respectiv la cabinetul de la Azilul din Stupini sau la cel al Asociației Milioane de Prieteni, din Triaj. Conform legii, toţi deţinătorii de câini – atât persoane fizice, cât şi juridice – trebuie să îşi sterilizeze animalele până cel târziu la 1 ianuarie 2015, sau riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Costul unei proceduri de sterilizare la un cabinet veterinar este în jur de 300-350 de lei, însă, braşovenii care vor veni cu căţeii la cele două adăposturi nu vor trebui să plătească decât materialele sanitare necesare operaţiei, în jur de 50 de lei, restul sumei urmând să fie suportată atât de Primărie, cât şi de asociaţia de protecţie a animalelor. Excepție o fac doar câini cu pedigree înscrişi în Asociaţia Chinologică. Totodată, conform precizărilor reprezentanților Asociației Milioane de Prieteni, sterilizarea este benefică pentru sănătatea animalului. Dacă un patruped nu procreează de două ori pe an, se depun hormoni, ce duc la apariţia unor tumori cancerigene.