Grevă japoneză la RIAL. Care sunt motivele?

Grevă japoneză la RIAL. Care sunt motivele?

Sindicatul Salariaților din Cadrul Societății Rial Brașov este consternat de declarațiile din spațiul public, unde conducerea societății susține o serie de alegații.

Confirmăm faptul că, sindicatul a solicitat primele de vacanță și a celor de Crăciun, prime neacordate la finalul anului 2023, așa cum aceasta susține că le-ar fi acordat în adresa cu nr. 126/10.01.2024 adresată Consiliului Local și Primarului municipiului Brașov, sume ce sunt alocate în Bugetul de venituri și cheltuieli al RIAL S.R.L.

Conform spuselor conducerii societății prin glasul directorului general Chirilă Buga Elena, în ședințele de așa zisă ”informare”, societatea RIAL S.R.L. la finele anului 2023 este pe plus, astfel că nu înțelegem atitudinea acesteia vis a vis de neacordarea acestor drepturi salariale, ca să nu mai spunem că sunt societăți subordonate Consiliului local ce au acordat aceste drepturi salariaților săi, fiind drepturi câștigate în timp de către aceștia și regăsite în contractele colective de muncă.

Referitor la tichetele de masă solicitate, menționăm faptul că, am purtat discuții cu Serviciul Resurse Umane pentru acordarea acestora, colega noastră de la acest serviciu confirmând faptul ca acestea se vor oferi celor ce vor lucra în zilele de sâmbătă, beneficiind în aceeași măsură și de două zile libere, conform Codului Muncii dar și a Contractului Colectiv de Muncă în vigoare. Este halucinant ca, după ce alții îți rezolvă problemele, tu ca director general nici măcar nu ai luat inițiativa unei discuții cu sindicatul, privind programul de muncă, să dai buzna în spațiul public cu un articol ce nu arată decât lipsa de experiență managerială și un management total dezastruos pentru societate.

Condiționarea legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, se referă la societățile care aveau pierderi contabile.

În egală măsură este evident că directorul general al societății RIAL S.R.L. nu a propus un grafic de lucrări pentru ca acestea să se desfășoare în bune condiții. Din discuțiile purtate cu colegii, deoarece directorul general al societății nu se implică în astfel de discuții ci preferă să arunce în spațiul public fel de fel de alegații prin care să denigreze angajații, era vorba de o singură lucrare și anume cea de la Gradinița cu Program Prelungit nr. 25, nicidecum de două lucrări așa cum aflăm din spațiul public.

Alte articole:   Începe o nouă etapă de înscrieri în programul Rabla Plus

În altă ordine de idei, lucrătorii, membri de sindicat sau nu, își realizează sarcinile conform fișei postului și își respectă întru totul obligațiile asumate prin contractele individuale de muncă. Dar în mod evident, societatea nu își respectă obligațiile asumate prin Contractul colectiv de muncă și nici în ceea ce privește informarea și consultarea angajaților, aflând, culmea, din spațiul public despre lucrările pe care societatea le are.

Ceea ce ne surprinde în mod neplăcut este atitudinea directorului general al RIAL S.R.L. – Chirilă Buga Elena, care după ce a primit acordul sindicatului, un acord ce oferă posibilitatea legală de a modifica programul de muncă stabilit și asumat prin încheierea Contractului Colectiv de Muncă, aceasta a înțeles să se adreseze în spațiul public, în locul unor discuții pertinente și dedicate cu cei implicați.

Precizăm faptul că, sindicatul reprezintă voința membrilor acestora, inclusiv al celor din Serviciul Tehnic, iar având în vedere că acordul i-a fost transmis împreună cu lista lucrătorilor care și-au asumat acel program și în situația în care conducerea societății înțelege să îi concedieze pe aceștia ca urmare a faptului că li se impune un program de muncă, altul decât cel prevăzut în contractele individuale de muncă, fără ca în fapt acordul să fi fost precedat de discuții serioase cu conducerea societății nu face altceva decât să demonstreze managementul defectuos precum și abuzurile săvârșite asupra lucrătorilor, a hărțuirii constante la care aceștia sunt supuși.

De asemenea, pentru lucrările pe care le are în derulare societatea RIAL S.R.L. conducerea societății nu este capabilă să asigure materialele, sculele, uneltele și echipamentele necesare bunei desfășurări a activității de construcții, chiar și în anul 2023 acestea au fost puse la dispoziție cu picătura sau deloc ceea ce a condus la întârzierea unor lucrări aflate în execuție. În acest caz ne întrebăm: fără a avea o imagine de ansamblu a lucrărilor pe care le ai în desfășurare, fără o implicare la ”firul ierbii” cum poți emite pretenții, ca și director general, la o execuție corespunzătoare a lucrărilor?

Alte articole:   Alina Şorodoc a revenit la ACS Transilvania

Menționăm faptul că, sindicatul are soluții pentru ca lucrările să fie duse la bun sfârșit dar pentru aceasta este nevoie de un director general responsabil, aplecat asupra nevoilor societății, care să cunoască bine societatea, să cunoască foarte bine sectorul de construcții și de administrare imobile, iar dacă vorbim strict despre administrare imobile să nu uităm că RIAL S.R.L., în timpul aceluiași director general Chirilă Buga Elena care își spală rufele în spațiul public, a vândut un imobil cu fabuloasa sumă de 723 lei, prin simplul fapt că nu a depus o cerere în instanță.

Având în vederea toate acestea, așa cum am precizat, Sindicatul este deschis la dialog, precum și membrii acestuia, soluții pentru rezolvarea problemelor existând, însă este evident că nu există dorință din partea conducerii și mai ales din partea doamnei Chirilă Buga Elena – director general al RIAL S.R.L..

Printre altele, componenta de management la nivelul societății vizează și menținerea păcii sociale în cadrul societății, o componentă absolut necesară în vederea bunei desfășurări a activităților unei societăți, însă directorul general al RIAL S.R.L. Chirilă Buga Elena nu face altceva decât să ignore această componentă pe care o are ca și obligație și nu face altceva decât să amenințe cu demiteri, concedieri și alte asemenea. O altă componentă este respectarea contractelor individuale de muncă, a contractului colectiv de muncă valabil încheiat la nivel de unitate, iar dacă prezentul articol nu atrage atenția asociatului unic al RIAL S.R.L., respectiv Consiliul Local, care poate dispune măsuri pentru a asigura un management eficient al societății, recuperarea sumelor din anii anteriori și executarea lucrărilor asumate la termen și întocmai conform contractelor asumate. Pentru toate acestea, este necesar ca asociatul unic al societății să aibă nevoie de un management sănătos, capabil să discute, aplecat asupra problemelor societății și dedicat 100% echipei cu care lucrează.

Alte articole:   Licitaţia pentru Ocolitoare mare a Municipiului Braşov, în toamnă. Stadiul proiectelor implementate de CJ Brașov cu fonduri guvernamentale

Solicităm asociatului unic, Consiliul Local al Municipiului Brașov, să aibă o poziție fermă cu privire la actul managerial al societății, să intervină până nu este prea târziu și să preia frâiele RIAL S.R.L. pentru a evita un dezastru care se preconizează odată cu menținerea în postul de director general al doamnei Chirilă Buga Elena, care pentru a nu știm a câta oară și-a dovedit competențele folosind un management dezastruos la nivelul societății.

Începând de astăzi, 25.01.2024, salariații Serviciului Tehnic, vor protesta în grevă japoneză în intervalul orar 11.30 – 12.00 până la rezolvarea situației iar în cazul în care problemele nu vor fi rezolvate iar consiliul local nu va lua atitudine față de managementul defectuos al RIAL S.R.L. foarte posibil ca acețtia să întrerupă lucrul pe o perioadă nedetrminată de timp, până la soluționarea tuturor problemelor cauzate de tipul acesta de management și înlăturarea tuturor cauzelor ce au determinat această situație.

Ne manifestăm în continuare disponibilitatea la dialog, dar numai cu persoane responsabile care doresc bunăstarea RIAL S.R.L. și a angajaților acesteia.

Amenințarea cu concedierea lucrătorilor nu face altceva decât să demonstreze incapacitate managerială, pentru că atunci când nu ai soluții ameninți.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate