Frigidere vechi, transformate în biblioteci la Râşnov

Frigidere vechi, transformate în biblioteci la Râşnov

Două frigidere vechi, pictate de către membrii Clubului Copiilor Râşnov-Zărneşti, au fost transformate în biblioteci pentru comunitate, care poartă mesajul ‘Dezgheaţă-ţi pofta de citit!’, iar una dintre acestea va fi în centrul unui flashmob organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Cititului, pe 16 februarie.

O idee creativă, pusă în practică de Clubul Copiilor Râșnov-Zărnești, a dat o viață nouă pentru două frigidere vechi, transformându-le în biblioteci pentru comunitate. Copiii au pictat 2 frigidere vechi, le-au amplasat în 2 puncte din oraș, le-au umplut cu cărți noi și faine și au lansat mesajul: „Dezgheață-ți pofta de citit!”.

Această inițiativă poartă numele de „Frigo-Biblioteca” și încurajează cititul prin accesibilitate și împărtășirea cărților.

Alte articole:   Caravana Metropolis: Șase seri cu filme în aer liber, în Parcul Titulescu

Centrul EUROPE DIRECT Râșnov o promovează ca inițiativă sustenabilă pe Harta Verde Râșnov. Și este durabilă din mai multe puncte de vedere: refolosirea frigiderelor vechi, care altfel ar fi ajuns DEEE-uri, utilizarea multiplă a cărților, construirea încrederii în oameni, accesibilizarea resurselor, educația.

Frigo-bibliotecile nu doar încurajează cititul, ci și contribuie la creșterea accesului la resurse educaționale pentru persoane cu venituri mici sau persoane mai puțin expuse la cultură. Nu există o înregistrare sau o evidență cu persoanele care împrumută cărți. Totul se bazează pe încredere.

Poți lua orice carte, o aduci înapoi, sau lași o alta în loc

Cei interesați pot alege orice carte doresc din frigo-bibliotecă,o pot lua acasă, o pot citi și apoi o pot aduce înapoi. De asemenea, dacă au cărți proprii pe care le-au citit și doresc să le împărtășească cu alții, sunt încurajați să o facă prin aducerea acestora la una dintre frigo-biblioteci și prin postarea unui selfie cu hashtag-ul #FrigoBibliotecaRasnov.

Alte articole:   Cele mai multe prostituate înregistrate legal în Germania sunt românce

Unde se găsesc frigo-bibliotecile?

Una dintre ele se găsește în curtea Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești unde este mereu la îndemâna copiilor care vin la activități, părinților și publicului larg.

Cealaltă este amplasată în curtea Centrului educațional SCHUBZ, și este accesibilă tuturor celor care îi trec pragul să participe la activități, ateliere și evenimente. Urmează să fie scoasă în stradă în sezonul cald și în cadrul unor campanii.

Inițiativa Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești este un exemplu remarcabil de creativitate și responsabilitate socială. Poate fi sursă de inspirație și sperăm ca și alți oameni din comunitate să imagineze astfel de soluții prin care se îmbină reutilizarea obiectelor vechi, educația, cititul, cultura, sustenabilitatea.

Alte articole:   Cutremur în judeţul Tulcea, unde mişcările seismice sunt rare

Pe 16 februarie, de la ora 12,00, pentru a marca Ziua Internaţională a Cititului, această din urmă ‘frigobibliotecă’ va fi scoasă în faţa porţii Centrului Schubz, fiind accesibilă publicului larg.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate