Un fost șef de vamă la Brașov, numit la Antifraudă pe zona Centru

Un fost șef de vamă la Brașov, numit la Antifraudă pe zona Centru

anafUn fost director vamal cercetat de procurori pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, un comisar la Garda Financiară promovat treptat de PSD şi care a avut o relaţie amoroasă cu Daciana Sârbu, un director de cabinet al şefilor ANAF în perioadele în care instituţia a fost condusă de liberali, un şef de vamă care îi este naş fiului PSD Bihor, Ioan Mang, dar şi un fost director la RA-APPS sunt primii în mâinile cărora premierul Victor Ponta a pus la începutul lunii prevenirea evaziunii fiscale din România.

În cazul lui Laurenţiu Puşdercă, fost director al Biroului Vamal de la Braşov, s-a trecut cu vederea o decizie recentă a instanţei prin care se cere reluarea cercetărilor pentru începerea urmăririi penale pe numele său şi al altor doi lucrători vamali pentru un prejudiciu de 2,9 milioane de lei. Contactat de Gândul pentru a explica situaţia privind reluarea cercetărilor DNA, şeful Direcţiei Antifraudă de la Sibiu spune că „PDL a vrut să deschidă un dosar, dar n-a mers”. „În textul OUG 74 există obligaţia să am un aviz al serviciilor de specialitate ale statului. Dacă există situaţia despre care vorbiţi, este cunoscută de cei care m-au numit în funcţie. Am o pregătire în materia fraudei vamale şi nu eu am aplicat, am fost numit”, susţine Laurenţiu Puşdercă.

Alte articole:   Patrașcu: „În numai un an de mandat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, echipa PSD a reușit absorbții record de fonduri europene”

Numele lui Dan Laurenţiu Puşdercă a devenit de notorietate locală în 2008, în timpul guvernării liberale, când a fost numit director executiv al Biroului Vamal la Braşov. Pentru perioada respectivă a fost ulterior reclamat la DNA pentru abuz  în serviciu. Procurorii din Braşov i-au dat NUP. În consecinţă, Autoritatea Naţională Vamală, din care a fost exclus în 2009, s-a adresat instanţei.  Soluţia Judecătoriei Braşov din 2 iulie 2013 a fost aceea de a „trimite cauza procurorilor în vederea începerii urmăririi penale faţă de Puşdercă Laurenţiu Dan (…)” pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Sursa foto: Portalul instanţelor de judecată

Din motivarea sentinţei rezultă că judecătorul a dispus ca Laurenţiu Puşdercă să fie audiat din nou, iar instituţia care acum, în noua poziţie, îi va fi practic subordonată, ANV-DRAOV Braşov, să prezinte toate explicaţiile şi documentele care i-ar putea indica vinovăţia.

Alte articole:   Brașovul devine gazda unui eveniment marca Retromobil Club Romania, în weekend

Extras din motivarea sentinţei Judecătoriei Braşov, semnată de judecătorul Ciprian Gavrilă

HOTĂRÂREA DEFINITIVĂ MOTIVATĂ A JUDECĂTORIEI BRAŞOV

Contactat de Gândul, Laurenţiu Puşdercă spune că vina nu îi aparţine, restituirea sumei de peste 1 milion şi jumătate de lei pe care Vama trebuia să o acorde unei firme fiind, din punctul său de vedere, prescrisă la acel moment. „E vorba despre nerestituirea unor sume în termen de către cei cu funcţii de conducere în perioada 2004-2008. Eu am condus instituţia doar în ultimul an, 2008. Instituţia avea de rambursat sau de respins cererea de rambursare în 2004. Nu s-a făcut acest lucru nici în 2004, 2005, 2006, 2007. Firma a acţionat în instanţă ANV, pentru rambursarea sumei, accesorii şi dobânzi. Am primit NUP. Autoritatea Naţională, pentru că era obligată să restituie sumele, a considerat necesar să ceară Parchetului să extindă cercetarea. Nu am o problemă să mă apăr”, a explicat proaspătul şef al Direcţiei Antifraudă pentru regiunea Centru.

Reluarea cercetărilor de către DNA în vederea urmăririi penale, dispusă de instanţă nu este, în opinia sa, un impediment pentru a ocupa noua funcţie. „Suspiciunea asupra cuiva nu înseamnă acuzaţie. Astăzi este revenirea la situaţia iniţială din 2011: e făcută o plângere pentru ceva. Din punctul meu de vedere, e o problemă a celor care au condus în 2004-2007 plus 2009-2011″, spune Puşdercă.

Alte articole:   FOTO Diplomă de recunoştinţă pentru Salvamont Braşov din partea IGAv

Întrebat  ce îl recomadă pentru a conduce instituţia, Laurenţiu Puşdercă invocă experienţa de manager în direcţiile vamale. “Am o expertiză şi un CV care mă recomandă ca manager în instituţia vamală. Am condus instituţii vamale din 1995 încoace, cu pauze datorate anumitor impuneri politice. Vorbesc de impuneri ale conducerii instituţiei”, admite el regula susţinerii politice practicată de guverne.

După plecarea PNL de la guvernare şi instalarea PDL, în 2009 Laurenţiu Puşcercă a fost retrogradat şi apoi respins la interviu la Direcţia Regională Operaţiuni Vamale Braşov şi exclus din sistem. A atacat decizia în instanţă care i-a dat câştig de cauză în 2011, când a revenit pe un post de şef de serviciu.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate