Festivalul cetelor de feciori, la Făgăraș

Festivalul cetelor de feciori, la Făgăraș

Ceata de feciori din FagarasDe sărbătoarea Sfîntul Ion toate cetele de feciori din Ţara Făgăraşului vin la Făgăraş la festivalul organizat în centrul municipiului.

După slujba religioasă oficiată de mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza la catedrală, cetele de feciori se prezintă în faţa publicului într-o frumoasă paradă a costumelor populare specifice fiecărui sat făgărăşean. Festivalul tradiţional va avea loc luni, 7 ianuarie 2014 şi va încheia perioada sărbătorilor de iarnă.

Ca în fiecare an, fiecare ceată va fi însoţită de primarul comunei. Preţ de cîteva ore, centrul Făgăraşului va deveni din nou o scenă deschisă a tradiţiilor populare păstrate din vechime. În anii trecuţi s-au prezentat la festival peste 30 de cete, participînd şi comunele aflate azi în judeţul Sibiu. S-au alăturat făgărăşenilor cetele de la Cârţişoara, Arpaş sau Racoviţa. Cetaşii dar şi simplii spectatori se vor prinde din nou în hore sau învîrtite, iar pe scena special amenjată se vor cînta colinde şi se vor face urări.

Alte articole:   Hristos a Înviat!

„Ediţia a VIII-a a festivalului Cetelor de feciori din acest an coincide cu înscrierea obiceiului colindatului de ceată bărbătească pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013. Pentru noi este o mare onoare şi ne obligă la mai mult. Încercăm să accesăm finanţări europene pentru a deschide un muzeu al cetelor de feciori, pentru costume, dar şi pentru editarea textelor colindelor specifice fiecărui sat din această zonă. Este un obicei foarte vechi care trebuie păstrat aşa cum l-au păstrat înaintaşii noştri. Ca noutate, la ediţia din acest an avem participanţi şi din judeţul Sibiu, din localităţile Turnu Roşu, Cârţişoara şi Racoviţa, localităţi aflate la graniţa istorică a Făgăraşului. Ne dorim ca acest festival să nu se întrerupă niciodată şi să rămână un eveniment deosebit care marchează tradiţiile zonei Făgăraşului”, a declarat primarul municipiului Făgăraş, Sorin Mănduc.

Alte articole:   Hristos a Înviat!

Festivalul marchează desfacerea Cetelor de feciori care s-au constituit în seara zilei de 5 decembrie, în ajunul Sf. Nicolae, şi durează până la Sf. Ioan. În acest interval, Ceata de feciori formată din tineri necăsătoriţi, dar aflaţi la vârsta căsătoriei este responsabilă de organizarea petrecerilor în perioada sărbătorilor de iarnă, de a colinda de Crăciun şi a ura de Anul Nou şi a altor ceremonii specifice. Ceata de feciori reprezintă o tradiţie recunoscută în Ţara Făgăraşului care este prezentă în majoritatea satelor, în jurul obiceiului gravitând viaţa socială a satului în timpul sărbătorilor de iarnă.

„În fiecare an tinerii din comună se strîng în cete. Doar aşa se simt sărbătorile Crăciunului aşa cum ne-au învăţat străbunii. Fără colindele cetaşilor şi învîrtita şi fecioreasca din vatra satului, sărbătorile de iarnă n-ar avea noimă. Vrem ca în fiecare an să existe Cete de feciori în satele comunei ca obiceiurile vechi să nu se piardă. Cetaşii din comuna Mândra aşteaptă festivalul de la Sf. Ion care a devenit deja o tradiţie“, a spus primarul Taflan Şerban pentru Monitorul de Făgăraș. 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov