Face artă din imperfecţiunile naturii! FOTOGALERIE

Face artă din imperfecţiunile naturii! FOTOGALERIE

Marilena Bita Preda are o pasiune mai puţin întâlnită în ziua de astăzi: din resturi de lemn, rezultate de la o fabrică de furnir, realizează colaje rustice: flori, frunze, stele, fluturi şi animale. Ea va participa la o expoziţie care va avea loc în luna februarie în Franţa, unde a fost invitată de un artist plastic fascinat de operele ei.

Marilena lucrează la fabrica Losan, care produce furnire estetice. În urmă cu trei ani, la utilajul unde lucrează, elimină porţiunile cu defecte (cele cu noduri, găuri etc.). „Într-o zi, când aruncam nişte resturi pe banda cu deşeuri, cum s-au pus bucăţile una peste cealaltă, mi s-a părut că formează un cap de iepure. Le-am luat şi le-am lipit. Aşa a început totul“, a povestit pentru newsbv.ro zărneşteanca.
Ea a mărturist că, în pofida faptului că, acum, are câteva zeci de exponate, care i-au fost apreciate atât de colegi, şefi şi prieteni, mai are de învăţat. „În martie vreau să mă înscriu la Şcoala Populară de Artă. Tehnica pe care o folosesc acum este descoperită de mine, dar vreau să am şi un atestat. Oricum, nu am crezut vredoată că voi ajunge la acest nivel de apreciere din partea cunoscătorilor“, a mărturisit Marilena.

Alte articole:   Moldova, prima în Europa la turism medical
Deşeurile, materie primă

Directorii de la Losan România au fost surprinşi de talentul propriei angajate. Nu numai că au susţinut-o în demersul ei şi îi asigură materia primă, ci chiar au expus creaţiile ei la sala de protocol, unde sunt încheiate contractele cu beneficiarii. A expus în mai multe ocazii, ulitma fiind la Casa de Cultură din Zărneşti.

„Când pui mai multe, pe o panoplie, efectul vizual este fantastic. Cred că abia atunci îţi dai seama de valoarea creaţiilor. Pentru mine este o adevărată provocare să realizez lucruri frumoase, folosind defectele din lemn. Să creezi frumosul din imperfecţiuni“, spune Marilena.

Arta cere sacrificii

La început, unii cunoscuţi au luat în derâdere încercările Marilenei. Degeaba le-a explicat că este vorba de artă decoratică, de colaje rustice. A fost dezamăgită, dar nu a renunţat la creaţiile ei. Sprijinul i-a venit de unde nu s-a aşteptat.

Alte articole:   Ouă cu până la 30% mai scumpe, înainte de Paște

Dan Lambrino, un apreciat artist plastic din Braşov, a încurajat-o să continue. Apoi, după ce şi-a făcut pagină pe Facebook, un fost coleg de liceu, acum aflat în Franţa, Florin Harbuzaru, i-a spus că sunt minunate colajele, pe care le-a văzut cum arată în realitate anul trecut, la Zilele Zărneştiului. Încântat de cele văzute, i-a propus să meargă în Franţa, să participe la o expoziţie de profil.

Marilena Bita Preda spune că nu a avut parte de o viaţă extraordinară. Însă, lucrurile sunt exact invers, prin simplitatea şi şansa de a trăi departe de „binefacerile“ unei societăţi orientate doar spre câştig.

„Am crescut într-o familie normală, în casa construită de părinţii mei, la Zărneşti. Mai am două surori, care sunt alături de mine mereu. Îmi plăcea să învăţ, să aflu, să cunosc, să caut… Pe vremea aceea mă aleseseră locţiitor de comandant de unitate. Pentru mine era o mare mândrie! Apoi am dat examen de admitere la Liceul Industrial din oraş. Am luat examenul prima, cu o medie mare, care-mi permitea să mă duc la cel mai bun liceu din Braşov. Dar am rămas în Zărneşti”, povesteşte Marilena, care s-a măritat şi are o comoară de fetiţă, Teodora, care i-a umplut viaţa de bucurii.

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov