Expoziția retrospectivă în cadrul proiectului Orașul Memorabil – ediția 2016, va avea loc în Piața Sfatului, în intervalul 10-16 iunie şi este organizată de Ordinul Arhitecților din România, filiala Braşov – Covasna – Harghita.
Expoziția prezintă o selecție de fotografii, prezentate în edițiile 2012-2015, care indică transformările orașului Brașov așa cum au fost înregistrate în albumele de familie sau în cărțile poștale. Începută în 2010, colecția proiectului a adunat până în prezent câteva mii de imagini prin contribuțiile a peste 150 de persoane. Câteva sute de reproduceri ale fotografiilor vor putea fi vizionate cu această ocazie.
Expoziție Arhitectura industrială în Brașov: 1880-1940
În Brașov, arhitectura industrială se delimitează de cea civilă către sfârșitul secolului al XIX-lea, când micile ateliere devin neîncăpătoare pentru producția pe care trebuie să o adăpostească.
Dezvoltarea economică din perioada interbelică amplifică numărul de fabrici ca investiții noi sau relocate din lipsa spațiului în mijlocul orașului. Până la al doilea război mondial, majoritatea marilor întreprinderi dezvoltate și cunoscute în comunism aveau deja nucleele constituite.
Cum arăta arhitectura industriei brașovene în această perioadă și căror motive – tehnologice, economice, artistice – i se datora înfățișarea ei, sunt întrebări la care expoziția încearcă să răspundă prin desene, fotografii de arhivă (reproduceri) și date istorice ale unor fabrici din Brașov din perioada 1880-1940.
Accesul la expoziții este liber.