Egiptul a început să renoveze piramidele

Egiptul a început să renoveze piramidele

Un proiect de restaurare care vizează acoperirea uneia dintre cele mai emblematice piramide din Egipt cu o placă de granit a produs reacții mixte în rândul experților în domeniul patrimoniului și pe internet.

Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a postat pe 25 ianuarie pe Facebook un videoclip în care anunță proiectul, care pare să fie deja în curs de desfășurare, scrie Business Insider.

Înregistrarea îl arată pe Waziri în fața Piramidei Menkaure, cea mai mică dintre celebrele structuri de la periferia orașului Giza, Cairo. Estimată a fi fost construită în urmă cu aproape 5.000 de ani din calcar, granit și mortar, piramida a fost proiectată pentru a fi ultimul loc de odihnă al faraonului Khufu.

Videoclipul prezintă muncitori care excavează nisip dintr-o secțiune a bazei piramidei. Straturile de blocuri gri sunt deja vizibile.

Proiectul se va întinde pe o perioadă de trei ani și va implica un studiu și o documentare intensivă, a declarat Waziri, potrivit Independent Arabia.

El l-a numit, conform traducerii din The Guardian, „darul Egiptului pentru lume” – formulare folosită la lansarea altor proiecte de o mândrie națională considerabilă, precum extinderea Canalului Suez.

Waziri a spus că va readuce piramida la starea sa originală, acoperită cu granit.

Poate cauza daune majore

Mai mușți experți au friticat proeictul și au avertizat că poate dăuna grav monumentului istoric.

„Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianță la piramida lui Menkaure! Când vom opri absurditatea în gestionarea patrimoniului egiptean?”. a declarat egiptologul Monica Hanna, potrivit The Telegraph.

Hanna a spus că intervenția contravine tuturor principiilor de conservare.

„Toate principiile internaționale privind renovările interzic astfel de intervenții”, a adăugat Hanna, cerând tuturor arheologilor să „se mobilizeze imediat”.

„Interferența cu natura monumentului poate cauza probleme vizibile și daune majore”, a declarat ea pentru Independent Arabia.

Deși partenerii japonezi ai proiectului dispun de tehnologie, aceștia nu au expertiza arheologică necesară, a adăugat ea.

Hussein Bassir, directorul de antichități de la Biblioteca Alexandrina, a declarat că proiectul ar trebui abordat cu o precauție enormă și numai după ce se iau în considerare multiplele riscuri, a relatat publicația.

Între timp, Salima Ikram, egiptolog la Universitatea Americană din Cairo, a declarat  că proiectul ar putea funcționa „atâta timp cât pietrele folosite sunt cele găsite în jurul ei și nu se adaugă altele noi care nu aparțin piramidei”.

Și pe rețelele de socializare a fost criticată măsura, oamenii spunând: „Când va fi planificat proiectul pentru îndreptarea Turnului din Pisa?”.

Un altul a spus: „În loc de cărămizi, de ce nu tapetăm piramidele?”.

Reacțiile puternice au determinat Ministerul Antichităților din Egipt să ceară o pauză de la proiect pentru a reexamina fezabilitatea acestuia.

Sursa: stirileprotv.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate