Ediție jubiliară a Festivalului „Măsura Laptelui”, la Şirnea

Ediție jubiliară a Festivalului „Măsura Laptelui”, la Şirnea

În acest weekend, Primăria și Consiliul Local Fundata, alături de locuitorii satului, „care preţuiesc adevăratele valori ale satului românesc“, vă invită la sărbătoarea „Măsura Laptelui”.

În cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a 50-a ediţie, veţi „gusta” din lumea pierdută a ciobanului român.

Cei prezenți vor putea observa numeroase activităţi cu specific pastoral precum: construirea stânelor, înţărcatul mieilor şi tunsul oilor, măsurarea laptelui în vederea stabilirii cantităţii de brânză care se cuvine fiecărui proprietar de animale toamna, la spargerea stânii.

Atracția manifestării vor fi produsele tradiționale pregătite de gospodinele satului: bulzul ciobănesc, tocana și pastrama.

„Dacă, sâmbătă, o parte dintre activităţi au loc la Căminul Cultural şi la şcoala din sat, duminică, toate manifestările au loc în aer liber. După slujba de la biserică va avea loc parada portului popular, apoi «Măsura laptelui», în zona Pleaşa din satul Şirnea. Tot aici, participanţii la sărbătoarea noastră vor putea gusta din produsele tradiţionale pregătite de gospodinele satului: bulzul ciobănesc, tocana şi pastrama. Spectacolul folcloric la care participă, pe lângă solista de muzică populară Veta Biriş, ansambluri folclorice şi solişti din judeţ începe la ora 13.00 şi se va încheia seara târziu“, a precizat, pentru Agerpres, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea.

Potrivit edilului, 90% dintre locuitorii comunei Fundata sunt crescători de animale de zeci de ani, îndeletnicire moştenită din tată în fiu.

Alte articole:   Începe înscrierea la creşă sau la grădiniţă. Câte locuri sunt disponibile în Braşov

De asemenea, sâmbătă, 30iunie va avea loc vernisajul expoziției temporare „MUZEUL DIN ȘCOALĂ”, cu colecția Nicolae Frunteș, la Școala Gimnazială din Șirnea.

Șirnea este primul sat turistic declarat din România, în anul 1968. Este o așezare a păstorilor de la poalele Munților Piatra Craiului, situat la o altitudine de 1.244 metri.

Programul festivalului:

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate