blog-logo

Expoziție Muzeul din Școală la Șirnea, cu colecția Nicolae Frunteș

Expoziție Muzeul din Școală la Șirnea, cu colecția Nicolae Frunteș

Consiliul Județean Brașov și Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, alături de partenerii săi – Asociația PRO-Șirnea, Primăria Fundata și Școala Gimnazială Fundata anunță deschiderea expoziției temporare realizată în cadrul proiectului cultural „MUZEUL DIN ȘCOALĂ – proiect de valorificare a colecției «Nicolae Frunteș» și a moștenirii culturale comunitare din Șirnea”. Proiectul este implementat în perioada aprilie-iulie 2018 și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția este organizată în Școala Gimnazială din Șirnea și cuprinde piese din costume tradiționale; artă tradițională în lemn – obiecte gospodărești sau pastorale; ceramică tradițională; mobilier țărănesc și decorațiuni de interior din gospodăria tradițională; trofee olimpice; echipament sportiv țărănesc; memorialistică; artă contemporană; portrete ale unor locuitori din Șirnea anului 2018. Expunerea reflectă personalitatea întemeietorului Nicolae Frunteș și se dorește a fi o modalitate concretă de valorificare în scop turistic-social a moștenirii culturale reprezentate de colecția sătească din Șirnea.

„Urmele trecutului se mai păstrează în memoria oamenilor și în muzee. Dacă oamenii se sting și nu transmit, altora, memoria propriului trecut, atunci urmele dispar. În Șirnea, ca în multe alte sate din România, memoria oamenilor s-a stins sau a plecat, cu ei, pe alte meleaguri. Din fericire, o idee a profesorului Nicolae Frunteș, apărută în urmă cu 50 de ani, a primit o nouă viață, iar MUZEUL DIN ȘCOALĂ prezintă obiecte definitorii pentru viața satului: furci de tors, vase din lemn folosite pentru prelucrarea laptelui, unelte metalice folosite pentru exploatarea lemnului, obiecte din ceramică”, spun organizatorii expoziției.

Vernisajul expoziției temporare „MUZEUL DIN ȘCOALĂ” va avea loc în ziua de 30 iunie 2018, ora 12:00, la Școala Gimnazială din Șirnea.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   De la 23.000 de dolari pe an, salariul unui dezvoltator de software din România

Anunţuri mică publicitate