Din vară „RCA-ul” de casă devine obligatoriu în adevăratul sens al cuvântului. Vezi ce amendă primeşti dacă nu ai asigurare

Din vară „RCA-ul” de casă devine obligatoriu în adevăratul sens al cuvântului. Vezi ce amendă primeşti dacă nu ai asigurare

Asigurare locuintaDe anul acesta, asigurările obligatorii pentru locuinţe devin obligatorii în adevăratul sens al cuvântului. Teoretic, conform Legii 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, din august 2012, reprezentanţii primăriilor puteau trece la sancţiuni, numai că Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe, nu a avut cum să transmită autorităţilor locale lista cu braşovenii care aveau asigurări încheiate în vederea sancţionării, fiindcă, pe de o parte, nu coincideau bazele de date cu adrese, iar pe de altă parte, erau persoane care avea asigurări facultative şi nu apăreau în această „schemă”, deşi erau asigurate.

Bazele de date cu adresele au creat probleme

Din iulie anul trecut, legea s-a schimbat, iar asigurarea obligatorie trebuie încheiată de oricine inclusiv de cei care deţin asigurări facultative pe locuinţe. Totodată, s-a găsit o soluţie şi pentru identificarea celor care nu îşi achită această asigurare. Astfel, în momentul în care se încheie poliţia obligatorie, se emite şi un Cod Unic de Locuinţă (CUL), un fel de CNP al clădirilor, care vor ajunge şi la primării. „Până acum, nu au coincis nomenclatoarele privind denumirea străzilor, fiindcă la PAID aveau adresele de la Poştă, nu de la noi, iar denumirile nu erau aceleaşi, astfel că nu se puteau suprapune bazele. În momentul în care ni se transmit codurile unice de locuinţe pentru cei care au plătit, noi putem suprapune aceste date, astfel că putem vedea cine nu a plătit şi astfel îi înştiinţăm să ne facă dovada dacă au sau nu asigurarea încheiată”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Alte articole:   Doru Dima la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

Primele date cu locuinţele neasigurate ar urma să ajungă la Primărie după data de 1 iulie, când PAID va avea o situaţie exactă a asigurărilor obligatorii, ţinând cont că până la această dată mai sunt în vigoare asigurări facultative simple, respectiv încheiate înainte de a se stipula prin lege obligativitatea încheierii, întâi de toate, a asigurării obligatorii. „Îi sfătuim pe braşoveni ca în următoarea perioadă să îşi încheie poliţe de asigurare, pentru că, în primul rând, este în interesul lor să aibă locuinţa asigurată, iar în al doilea rând, riscă să primească amendă. După ce vom suprapune bazele de date, îi vom înştiinţa pe cei care nu au poliţă să ne facă dovada încheierii unei asigurări şi dacă nu ne pot prezenta nici un document, îi vom sancţiona”, a subliniat reprezentantul Primăriei Braşov.

Alte articole:   ANAF: prejudiciu de peste 2,41 milioane de lei în domeniul ride-sharing

Sunt aproape 230.000 de locuinţe, însă doar puţin 32.000 au asigurare

Braşovul avea la finele lunii februarie 32.562 de locuinţe asigurate prin PAID, în timp ce la finele lunii ianuarie doar pentru 28.653 de locuinţe se încheiase „RCA-ul”. O bună parte din asigurări au fost încheiate în mediul rural, numărul asigurărilor active urcând în primele două luni ale anului de la 5.253 la 6.099 de poliţe. Numărul este infim în comparaţie cu numărul de locuinţe din judeţ, respectiv 229.301 de locuinţe, dintre care aproximativ 100.000 doar în municipiul Braşov.

Preţul unei poliţe obligatorii este de 10 euro pentru locuinţele de tip B, construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv de 20 de euro pentru cele de tip A, cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%). Despăgubirea se acordă doar pentru pagubele produse de calamităţile naturale. Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Alte articole:   Prezidenţiale 2025: Primul mare sondaj pentru alegerile din luna mai. Cine intră în turul doi

Primăriile primesc mai mulţi bani din amenzi

Amenda pentru neîncheierea poliţiei nu este deloc mică şi este cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Conform prevederilor legislative iniţiale, banii din sancţiuni erau împărţiţi între bugetul de stat (40%), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (40%), care ulterior a fost desfiinţată, şi autoritatea locală (20%). La propunerea reprezentanţilor Primăriei Braşov, cuantumul pe care îl primesc autorităţile locale s-a majorat la 60%. „Inspectorii Direcţiei Fiscale au făcut unele calcule şi au constatat faptul că erau costurile mai mari pentru notificarea şi sancţionarea celor care nu aveau asigurare, decât ce revenea bugetului local. Acest lucru a fost semnalat PAID, astfel că suma care revine bugetului local s-a dublat faţă de prevederile iniţiale”, a subliniat Toarcea

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov