Despre noi, femeile, în pandemie

Despre noi, femeile, în pandemie

Fiecare sfârșit este un nou început. Săptămâna aceasta a trecut extrem de repede, privind cu toții peste ocean, căci acolo s-a petrecut un moment important al predării preluării puterii la Casa Albă.

Am asistat la un spectacol de modă prin toaletele purtate de fostele Prime Doamne ale Americii, dar și  ale noilor locatare ale Casei Albe.

 Rămân europeancă și recunosc în inima mea că moda europeană este inegalabilă. De aceea poate Chanel a fost înainte de toate femeia Chanel.

Și de aici încolo aș vrea să vorbesc despre femei. Femeile obișnuite, nu Primele Doamne sau viitoarele regine sau prințese, ci acele femei care trăiesc și muncesc alături de noi, de voi în fiecare zi, care vă sunt prietene, iubite, mame, bunici.

Privesc pe stradă și în jurul meu. Le ascult pașii și vocile, vorbele. Uneori, la semafor, văd frânturi de conversații, le zăresc cum se încovoaie sub greutatea vorbelor care le spun partenerii lor. Lumina semaforului se schimbă  și plec având imaginea lor în minte și regretul meu că nu pot să le susțin să le apăr cumva, de nedrept.

V-ați gândit vreodată cum ar arăta lumea fără noi? Fără femei? Fără povești, fără îmbrățișări, fără ca cineva să vă întindă o mână să va ajute să vă ridice, să vă susțină când aveți nevoie? Am trăit cum arată lumea fără să avem voie să îi vedem pe cei dragi, dar fără dragostea femeilor, cum ar arăta lumea? Fie ea și resetată.

Alte articole:   Cetatea Râșnov intră într-o nouă etapă de restaurare

Femeile din viețile noastre, cele care mătură nevăzute de nimeni prin magazine, ocolite poate în graba noastră, cele care stau la casele de marcat ale marilor magazine și cu un zâmbet obosit privesc prin clienți și ele există, trăiesc.

Cei mai mulți nici nu se obosesc, să le salute căci se gândesc, că nu le vor mai vedea niciodată. Și cu toate acestea ele toate sunt parte ale unui întreg. Le văd cum împachetează, cum ne arată pantofi, haine, cosmetice unele vorbesc încântate despre proprietățile miraculoase ale unor creme sau cosmetice altele sunt plictisite, dar toate precum niște furnicuțe lucrează, se străduie.

Seara se întorc la casele lor țes povești pentru copiii lor sau poate visează la căsnicii perfecte sau numai bogate. Poate că noi cei care trecem prin viața lor o clipă ajungem niște personaje. Greu de spus. Fiecare dintre ele are o casă, o speranță, un vis,  iar 55% dintre ele, așa spun statisticile recente din România, au fost cel puțin o dată în viața lor agresate fizic sau psihic, unele violate.

Cu toate că trăim într-un secol în care mișcarea #Me too a adus aparent  dreptate celor agresate. Și totuși câte zâmbete nu am văzut și câte comentarii nu am auzit legate de acest subiect.

Alte articole:   Peste 30 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă din Săcele. Listra străzilor

Facebook-ul în care puteam să fim cum vrem noi, numai NU cum suntem noi, adică delicate, având dureri și poveri, ascunzând sub un zâmbet durerea unei lumi întregi, fără să avem corpuri sau chipuri perfecte, ne-a ajutat să creăm o falsă iluzie despre noi.

Pandemia unora ne-a dat înapoi un glas,  am putut să recunoaștem că ne este greu, că ne este teamă, unele am continuat să trăim în cercul nostru strâmt și să nu ieșim din el tot din teamă, altele ne-am regăsit puterea și spiritul, dar toate în inimile noastre am înțeles că s-a terminat viața de dinainte de pandemie cu tot ceea ce înseamna ea.

Și toate fie că am înțeles sau că urmează să înțelegem, așa cum am făcut-o mereu de-a lungul istoriei, ne-am adaptat inițial temătoare dar din ce în ce mai hotărâte la ceea ce avem de făcut.

E imperceptibilă schimbarea, dar este acolo, de la maștile colorate până la cele cu ștras-uri, reîntoarcerea  la coafor, hainele cu care  ne îmbrăcăm deși mai clasic tot elegant încet renunțăm la trening și hainele de casă, începem să ne ascultăm mai mult pe noi, ne dăm ocazia să ne bucurăm de ceea ce putem și știm să facem.

Mă bucur să văd la televizor naturalețea și frumusețea care vine de la femei de toate vârstele, puternice care redefinesc lumea. Ele, evident sunt invitate la emisiuni care nu sunt în prime time, căci vorbesc despre schimbare fără slogan politic dar schimbare profundă, reală, completă.

Alte articole:   Românii nu mai au nevoie de viză pentru Thailanda

Pandemia a demonstrat așa cum au făcut-o în istorie războaiele, gigantica putere de redefinire, de resetare, a femeilor.

Puține dintre noi sunt vocale, cele care produc schimbări sunt extrem de modeste și de profunde, dar sunt acolo, punând o pată de culoare, un fir de leurdă într-o rețetă de  mâncare demult uitată, ajutând victimele abuzurilor, clădind case, citind povești, ajutând oameni, într-o mie de feluri diferite.

Și da, de ce nu, ajutând la dezvoltarea științei și a medicinii, salvând vieți.

Așa că în vreme ce politicienii resetează economica, politica, viața, femeile au început deja acest proces din prima zi de pandemie, din prima zi în care au trebuit să se redefinească pe ele în raport cu lumea.

Pentru mine ele toate alcătuiesc armonia muzica și culoarea lumii. Și nu uitați suntem aici invizibile poate, dar legate între noi indisolubil, ajutând la intrarea în normalitate. Suntem pur și simplu aici, perfect adaptate noului, dar mai ales împreună.

  • Conf. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1,spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate