
Autorităţile braşovene au găsit o soluţie pentru ca patrupedele fără stăpân ridicate de pe domeniul public să nu fie eutanasiate, după cele 14 zile în care pot fi ţinute în adăpostul municipalităţii şi nu sunt revendicate sau adoptate. Primăria Braşov, prin Serviciul Public de Gestionare a Animalelor, va încheia un parteneriat cu Asociaţia „Milioane de Prieteni”, astfel ca după acest termen stipulat de lege, până când patrupedul va fi adoptat sau va ajunge „la export”, de îngrijirea maidanezilor să se ocupe asociaţia,
Legea 258/2013 stabileşte că animalele fără stăpân care sunt ridicate de pe stradă şi nu sunt revendicate sau adoptate în termen de maximum 14 zile pot fi eutanasiate de autorităţile competente.
Două echipe de hingheri vor acţiona pe străzi
Totodată, de luna viitoare hingherii vor acţiona cu două echipaje pe străzile Braşovului, în două schimburi, fiecare echipaj urmând să fie format din trei persoane, din care una fiind reprezentantă a Asociaţiei „Milioane de Prieteni”. „Graţie acestui parteneriat care va fi implementat, după ce în şedinţa de Consiliu Local de luna aceasta vom adopta o hotărâre în acest sens, vom reuşi să strângem câinii de pe străzi, fără să îi omorâm, astfel ca toată lumea să fie mulţumită. Activitatea de capturare şi de transport se va realiza cu mijloacele Serviciului de Gestionare a Animalelor, dar cu sprijinul angajaţilor de la «Milioane de Prieteni». Şi activitatea azilului de la Stupini se va derula sub coordonarea Serviciului, dar şi a unui reprezentant al Asociaţiei. După ce trece termenul prevăzut de lege, câinii fără stăpân vor fi îngrijiţi de Asociaţie”, a explicat viceprimarul Adrian Atomei. „Acest protocol de colaborare va îndepărta orice suspiciune cu privire la ceea ce se întâmplă cu aceşti câini după ce sunt luaţi de pe străzi. Problema câinilor a devenit o problemă socială şi nici asociaţiile de protecţia animalelor şi nici autorităţile dacă acţionează singure nu o pot rezolva”, a completat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.
„Trebuie să ne oprim, să nu mai producem câini”
Aceasta a ţinut să sublinieze faptul că şi braşovenii trebuie să fie mai responsabili, pentru ca străzile să nu se umple din nou de maidanezi. „În străinătate, nimeni nu are voie să îşi lase câinele pe stradă, însă noi avem încă mari probleme în acest sens. Aceşti câini fără stăpân nu cad din cer, ci ajung pe străzi tot din neglijenţă. Este şi în interesul cetăţenilor ca animalele să fie microcipate, dar şi sterilizate, astfel ca să nu aibă probleme de sănătate mai târziu, cum este cazul apariţiei de tumori. Totodată, dacă un câine este microcipat şi se pierde este găsit mai uşor. Dacă iubeşti un câine trebuie să fii şi responsabil. Nu îl laşi în faţa blocului şi apoi face 11 pui, cum am avut un caz recent. Degeaba îi strângem dacă se înmulţesc în continuu. Trebuie să ne oprim, să nu mai producem câini. Cred că cu toţii vrem un oraş fără câini pe străzi, dar şi fără eutanasieri”, a explicat Lapis.
750 de câini, în prezent, în adăposturile din Braşov
După modernizare, în azilul de la Stupini pot fi găzduite 300 de patrupede, iar în cel din Triaj, aparţinând Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, 600. În prezent, la Stupini, sunt doar 150 de câini, mare parte fiind preluaţi deja de asociaţie, însă adăpostul din Triaj este acum plin. Din martie, şi până în prezent, au fost adoptaţi 48 de câini, iar edilii vor să iniţieze o campanie de adopţii şi speră că în popularizarea acestei acţiuni se vor implica şi alte asociaţii de protecţia animalelor, care nu se pot ocupa pe partea de întreţinere a lor. „Vom face materiale publicitare prin care vom promova adopţiile şi totodată, vom încheia un parteneriat şi cu Inspectoratul Şcolar pentru a face o campanie de educare a copiilor în ceea ce priveşte protecţia animalelor şi a mediului, lucruri de care s-au cam îndepărtat în ultima perioadă”, a subliniat Adrian Atomei.
În ceea ce priveşte „exportul maidanezilor”, procedurile nu sunt deloc simple, ci destul de costisitoare. În zece ani, „Milioane de Prieteni” a reuşit să trimită în străinătate aproape 8.000 de patrupede. Până în prezent, anul acesta, au ajuns în Germania, Anglia sau Franţa 150 de câini care până nu demult umblau pe străzile din oraş.
Sterilizări gratuite
Faţă de alte oraşe, în Braşov Asociaţia „Milioane de Prieteni” sterilizează gratuit orice fel de câine. Cei care vor să îşi castreze patrupedul se pot programa la numărul de telefon 0268.471.202. Sunt invitaţi în special cei care au câini în incintele unor societăţi şi care de cele mai multe ori ajung şi pe stradă. „O sterilizare costă la cabinetele veterinare între 200 şi 300 de lei, în funcţie de talia animalului, însă noi o facem gratuit. În cazul câinilor care se află pe platforme industriale putem fi contactaţi şi venim noi şi luăm câinii, îi sterilizăm, îi vaccinăm şi apoi îi aducem înapoi”, a spus Cristina Lapis.