Cum alegi vinul potrivit în patru pași

Cum alegi vinul potrivit în patru pași

Așadar, te-ai blocat în momentul în care ai fost nevoit să faci cadou o sticlă de vin, pentru o cină, acasă la un prieten și nici nu știi ce să cumperi și nici de unde să începi.
Lumea vinurilor poate fi una intimidantă, dar cu ceva ajutor vei învața noțiunile de bază. Iată patru pași care te vor învăța cum să alegi un vin.

Trebuie să știi ce mănânci

Cel mai important lucru de ținut minte este acela că vinurile albe merg cu mâncărurile uăoare, cum ar fi: pește, pui sau sosuri cremoase, iar vinurile roșii cu carnea de miel, sosuri pe bază de tomate.
Asta e o regulă simplă, pentru începători, dar mai târziu, cu ceva experiență o să vedeți ca puteți să vă abateți de la regulă și puteți combina anumite vinuri roșii cu carnea de pui sau pește. Dacă se va servi mâncare picantă, alege vinuri dulci, cum ar fi Sauvignon Blanc, Riesling sau Pinot Grigio.

Alege regiunea

Pentru că este foarte importantă calitatea solului, deoarece afectează gustul strugurilor, originea vinului este critică pentru savoarea sa. Asta înseamnă că un vin alb franțuzesc este diferit de unul alb din Africa de Sud. Când vine vorba de alegerea regiunii, nimeni nu se așteaptă să cunoști detalii despre anumite părți din Franța, Germania sau Vrancea, dar puțină geografie nu strică.
Țări precum Franța, Italia, sau Germania produc vinuri de sute de ani. Este sigur în momentul în care alegi un vin din aceste țări că nu vei da greș. Asta nu înseamnă că vinurile din țara noastră sau alte țări nu sunt bune. Regiunea Cotnari este renumită pentru calitatea vinurilor sale.
Câteva ponturi pentru călători: alege vinurile din reuginile Oregon sau Napa și Sonoma din California, regiunile Bordeaux, Burgundy și Champagne din Franta produc cele mai bune vinuri din lume, iar în Italia cele mai bune vinuri sunt produse de Tuscany.

Un mic glossar despre vinuri

Cabernet Sauvignon este un vin roșu bogat, care merge de minune cu carnea roșie și sosuri pe baza de tomate. Pinot Noir este mai soft decât Cabernet, având aceleași caracteristici. Merlot este unul dintre cele mai light vinuri roșii, fiind foarte popular.
Chardonnay este un vin alb, elegant și face pereche bună cu carnea de pui și sosurile cremoase. Sauvignon Blanc se potrivește de minune cu peștele, fiind excelent pentru zilele de vară. Riesling este un vin dulce alb, cel mai bun fiind cel de origine germană, dar merge și cel din California.

Alege anul

Contrar credințelor populare, anul în care este făcut un vin nu înseamnă totul. În timp ce unele vinuri devin mai bune o dată cu anii, nu toate au această regula. De fapt, majoritatea vinurilor comerciale devin mai proaste daca le ții prea mult.
În general, vinarii nu deschid o sticlă de vin roșu până ce nu a împlinit 2 ani. Vinurile albe nu au nevoie de ani pentru a fi cu adevărat bune. Din contra: cu cât sunt ținute mai mult, cu atât pot fi mai proaste.

Distribuie dacă îți place!