Au crescut pensiile şi alte indeminzaţii cu 9%

Au crescut pensiile şi alte indeminzaţii cu 9%

De la 1 iulie pensionarii din România vor avea venituri cu 9% mai mari, prin majorarea punctului de pensie la 1000 de lei. Prevederile primului aliniat al articolului 2 din Legea care aprobă Ordonanța de Urgență 2/2017, care se referă la majorarea punctului de pensie, a intrat în vigoare la termenul stabilit.

Ordonanța datează de la începutul anului și a ajuns în Parlament la puțin timp după aceea. Noi, deputații, am aprobat-o în timp util, în așa fel încât ea să se aplice la termenele prevăzute. Din fericire, și președintele a înțeles că PSD a dorit să îmbunătățească viața celor care au muncit zeci de ani și care au dreptul la un trai decent, așa că nu a retrimis actul normativ Parlamentului. Este o promisiune pe care am respectat-o, una făcută în campania electorală și prevăzută în Programul de Guvernare”, a declarat deputatul PSD Viorel Chiriac.

Prin creșterea punctului de pensie vor crește automat și indemnizațiile persoanelor care beneficiază de Legea 8/2006, adică membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică , inclusiv foști jurnaliști. Aceștia vor primi în plus 50% din valoarea pensiei de care beneficiază, dar nu mai mult de 2900 de lei.

În toamna aceasta, cel târziu la 1 octombrie, va fi gata și Legea pensiilor, care va aduce coerență acestui sistem. Nu se pune problema desființării Pilonului II, o discuție care, interesant, a apărut tocmai când se apropia data de creștere a punctului de pensie. Urmează și alte majorări ale acestuia, în 1 iulie 2018 la 1.100 lei, în 1 aprilie 2019 va deveni 1.265 lei, pentru ca la 1 octombrie 2020 să ajungă la 1.775 lei, adică 45% din salariul mediu din acel moment”, afirmă parlamentarul social-democrat.

În aceeași lege sunt prevăzute și majorări de 20% a cuantumului brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Cooperație, personalul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, agențiilor județene pentru protecția mediului și gărzilor naționale de mediu și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, personalul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorului.

Distribuie dacă îți place!