Cazurile recente în care DNA – Brașov a demascat corupția la nivel înalt, au fost realizate în cea mai mare parte cu suportul de specialitate al serviciilor secrete care au utilizat tehnică specifică și informații culese de-a lungul anilor din zonele unde corupții tăiau și spânzurau.
Colaborarea serviciilor secrete cu parchetele are la bază protocoale închiate pe baza legilor în vigoare și astfel, corupții și alte categorii de infractori au putut fi demascați și trași la răspundere pentru faptele lor. Marți la audierea șefului SRI în Comisia parlamentă de control al SRI, președintele acesteia Adrian Ţuţuianu a afirmat că nu există elemente de încălcare a legii în colaborarea dintre Serviciu şi Parchet.
„Din informarea prezentată astăzi şi răspunsul la întrebări nu au rezultat elemente de încălcare a legii. Asta nu înseamnă că dacă cineva se simte că a fost prejudiciat în vreun fel de activitatea unor lucrători ai Serviciului de Informaţii sau din Parchet, are la dispoziţie căile legale pentru a reclama o asemenea situaţie. Noi nu avem elemente care să ne ducă la ideea că unei persoane i-au fost încălcate drepturi şi libertăţi individuale din ceea ce avem astăzi”, a susţinut Ţuţuianu, după şedinţa comisiei, întrebat în legătură cu protocoalele dintre SRI şi Parchet.
Țuțuianu a subliniat că a existat un singur protocol între Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi SRI, DNA fiind o structură a acestui parchet, iar acest protocol a fost semnat în 4 februarie 2009.
„Acesta a funcţionat până anul trecut, când a fost publicată decizia Curţii Constituţionale. Lucrurile nu au putut continua la realităţile existente până la acea dată. Fac precizarea că la momentul acesta vorbim de Ordonanţa 6/2016, care prevede o colaborare pe bază de protocol între SRI, Ministerul public, MAI, care reglementează condiţiile tehnice de acces la sistemele tehnice ale organelor judiciare”, a adăugat Ţuţuianu.
Președintele Comisiei de control al SRI a explicat că domeniul cooperării pentru protocolul încheiat între Parchetul de pe lângă Înalte Curte şi SRI priveşte „activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, actelor de terorism, a infracţiunilor care au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi alte infracţiuni grave”. „Am fost asiguraţi în şedinţa de astăzi că activitatea lucrătorilor din SRI s-a limitat la atribuţiile prevăzute de Codul penal şi de procedură penală”, a subliniat Ţuţuianu.
Acum, după ce s-au convins că protocoalele sunt legale, ce tehnici vor mai folosi corupții și alte categorii de infractori ca să pună pumnul în gura serviciilor secrete pentru a nu le mai deranja acțiunile de jefuire a bugetului național ?