În ce constă programul „Rabla pentru electrocasnice”

În ce constă programul „Rabla  pentru electrocasnice”

De la sfârșitul lunii octombrie, cetățenii vor putea să cumpere produse electrocasnice mari în baza unui voucher, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”.

Ministerul Mediului a publicat, miercuri, pe website-ul instituţiei, proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Proiectul se află în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile, timp în care persoanele fizice şi juridice interesate pot transmite opinii, sugestii, comentarii sau propuneri de modificări. Programul – pilot „Rabla pentru electrocasnice” are alocat un buget de 20 de milioane de lei pentru ultimul trimestru din acest an.

Potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de tichet valoric pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiţionat.

Alte articole:   Modificări în circulația autobuzelor RATBV pe linia 140 Brașov – Zărnești

În funcţie de cum se va derula programul, acesta ar putea include, în viitor, şi alte tipuri de echipamente.

Valoarea voucherelor

Valoarea tichetelor valorice variază în funcție de aparatul achiziționat și de clasa energetică din care face parte, astfel:

  • 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
  • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
  • 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Cum se folosesc voucherele

Alte articole:   Elevii și studenții pot depune cereri pentru a primi 200 de euro pentru achiziționarea de calculatoare

Pentru a beneficia de finanţare, după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, cetăţenii doritori trebuie să acceseze aplicaţia electronică de pe website-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să urmeze paşii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora.

Ulterior, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Suma finanţată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziţionate prin program (TVA inclus), iar diferenţa va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1.

Alte articole:   S-a deschis primul club de cheerleading din Brașov

Cetăţenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

La momentul predării echipamentului nou-achiziţionat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanţare.

Comercianţii care doresc să participe în Program şi care îndeplinesc criteriile incluse în ghid se pot înscrie prin depunerea dosarului de validare electronică, după publicarea Ordinului de ministru şi demararea sesiunii de înscriere în vederea validării comercianţilor.

Foto: arhiva/greatnews.ro

Distribuie dacă îți place!