
Compania Apa Brașov rămâne scena de luptă pentru cei care vor să pună mâna pe acest monopol. În această săptămână este așteptată o nouă ședință a Consiliului de Administrație al Companiei Apa Brașov. Pe 4 martie expiră mandatul directorului general interimar, Daniel Gligoraș, după cele cinci luni prevăzute de lege.
Consiliul de Administrație, despre care există suspiciuni că nu a fost numit legal, deoarece a fost ales de persoane fără mandat explicit din partea fiecărui Consiliul Local reprezentat în acționariatul regiei de apă-canal, a decis să rupă contractul de mandat al lui Gligoraș. Acest contract prevede o clauză de despăgubire de 400.000 de euro, sumă care ar urma să fie plătită nu de Compania Apa Brașov sau de brașoveni, ci de membrii Consiliului de Administrație care votează pentru demitere. Dar numai în cazul în care o instanță decide că a fost un abuz.
Problema reală nu este doar cine va plăti această sumă. Ci, mai ales, cine va ajunge să tragă sforile la Compania Apa și cum vor fi gestionate resursele financiare. Care se ridică la zeci sau sute de milioane de euro anual. Există temeri și că licitația pentru recrutarea unui nou director la Compania Apa ar putea fi anulată în favoarea unui contract atribuit direct unei firme de casă, cum s-a întâmplat și în alte cazuri similare.
Compania Apa: Cadrul legal pentru prelungirea sau încetarea mandatului directorului general provizoriu
1. Prelungirea mandatului directorului provizoriu
Conform O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, modificată prin Legea nr. 187/2023, un director general provizoriu poate fi numit pentru maximum 5 luni, cu posibilitatea unei singure prelungiri pentru încă 2 luni, dacă există motive întemeiate.
Art. 29^1, alin. (2) din O.U.G. nr. 109/2011 stipulează clar:
- „Durata mandatului directorului provizoriu este de maximum 5 luni, cu posibilitatea prelungirii, o singură dată, pentru încă 2 luni, pentru motive întemeiate.”
În cazul Companiei Apa Brașov, având în vedere că procedura de selecție a directorului permanent nu a fost finalizată, legea impune prelungirea mandatului actualului director interimar, până la încheierea selecției.
2. Condiții pentru numirea unui nou director provizoriu
Dacă procedura de selecție nu este finalizată și nu există motive justificate pentru schimbare, numirea unui nou director general provizoriu ar încălca legea. Singurele situații în care Consiliul de Administrație poate desemna un alt director provizoriu sunt:
- Incompatibilitate a directorului în funcție.
- Suspendarea procedurii de selecție prin hotărâre judecătorească.
- Demisie, incapacitate medicală sau deces.
- Constatarea unor încălcări ale reglementărilor privind selecția.
Altfel, conform art. 29^1 alin. (3), mandatul unui nou director provizoriu nu poate fi acordat, iar încetarea prematură a actualului mandat ar putea atrage sancțiuni.
3. Sancțiuni pentru încălcarea reglementărilor
Dacă membrii Consiliului de Administrație demit un director provizoriu fără respectarea prevederilor legale, aceștia pot fi sancționați conform art. 29^1 alin. (4) și alin. (7) din O.U.G. nr. 109/2011:
- Încălcarea normelor de selecție și numire constituie contravenție, sancționabilă cu amendă.
- Mandatul unui director provizoriu nu poate depăși 12 luni; depășirea acestui termen atrage sancțiuni pentru membrii Consiliului de Administrație.
- În cazul încălcării reglementărilor, AMEPIP (Autoritatea pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței Întreprinderilor Publice) poate interveni pentru a invalida deciziile nelegale.
4. Consecințe juridice ale ruperii contractului de mandat la Compania Apa Brașov
Contractul de mandat al directorului general interimar de la Compania Apa Brașov prevede o clauză penală de 400.000 de euro pentru demitere abuzivă. Dacă această sumă va fi achitată din fondurile personale ale membrilor Consiliului de Administrație care au votat pentru încetarea mandatului, impactul asupra companiei ar fi redus.
Însă, în cazul în care plata ar fi suportată din bugetul Companiei Apa Brașov, acest fapt ar putea constitui o utilizare nelegală a fondurilor publice, fapt ce ar putea atrage răspundere penală.
În cazul Companiei Apa Brașov, legislația este clară: mandatul directorului general provizoriu trebuie prelungit pentru încă două luni, atâta timp cât procedura de selecție nu a fost finalizată. Numirea unui alt director interimar în afara cazurilor prevăzute de lege ar reprezenta o încălcare gravă a reglementărilor, cu sancțiuni pentru membrii Consiliului de Administrație.
Având în vedere și implicațiile financiare ale unei demiteri abuzive, deciziile care urmează să fie luate la Compania Apa Brașov trebuie să respecte cu strictețe cadrul juridic pentru a evita conflictele de interese și prejudiciile financiare pentru companie.
- Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
- Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram