În spațiul public deja se vehiculează ca, pentru 2024, să se comaseze alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.
O altă variantă ar fi doar comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.
Ce spun liderii partidelor din Brașov veți afla în cele ce urmează:
Marius Dunca, senator PSD: „O astfel de discuție, deschisă de colegii noștri din coaliție, nu-și are sensul acum. Avem acum alte priorități, iar a vedea cum organizam alegerile din 2024 ar trebui să fie ultima preocupare a noastră și a partenerilor din coaliție. Suntem la începutul unui an greu, iar prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea bunăstării cetățenilor. În plus, comasarea alegerilor ar putea fi un nonsens din punctul de vedere legal. Avem deja o decizie a Curții Constituționale, care a stabilit ca alegerile parlamentare și cele locale nu pot fi comasate. Ar fi neconstituțional să fie amânate alegerile locale sau devansate cele parlamentare. De asemenea, Codul Administrativ conține termene clare în ceea ce privește durata mandatelor. În plus, o comasare a alegerilor i-ar priva pe cetățeni de posibilitatea de a obține suficiente informații și de a analiza cu atenție programele electorale”.
Gabriel Andronache, deputat PNL: „Comasarea alegerilor din 2024 este un subiect corect care trebuie abordat urgent deoarece este întemeiat pe două situații faptice: prima situație este aceea că vor fi 4 tururi de alegeri (locale, turul 1 prezidențiale, turul 2 prezidențiale, parlamentare) în mai puțin de 3 luni (octombrie, noiembrie, decembrie 2024) aspect care va genera absenteism major la alegerile parlamentare (ultimele în calendarul alegerilor din 2024), deoarece cetățenii vor considera că este prea mult. A doua situație faptică este cea că administrația centrală dar și cea locală functionează sub randament în preajma alegerilor.
A avea un an întreg (europarlamentare – în mai; locale, prezidențiale, parlamentare – în toamna anului viitor) blocat la nivel administrativ (să nu uităm de reformele PNRR care condiționează obținerea miliardelor de euro din fondurile europene), dar și absenteism masiv la ultimul scrutin, cel al parlamentarelor, va însemna un an pierdut în plan economic și facilitarea ascensiunii curentelor extremiste la guvernarea țării. De aceea consider că nu putem permite o astfel de situație.
Reducerea la 2 sau la maxim 3 a zilelor în care cetățenii vor fi chemați la vot în anul 2024 este o chestiune de importanță națională și sper ca toți colegii din Coaliție să înțeleagă acest fapt. Să nu uităm că alegerile prezidențiale au mai fost desfășurate împreună cu cele parlamentare, dar în prezent o asemenea soluție necesită modificări legislative. De asemenea, eu consider că există soluții constituționale și pentru desfășurarea alegerilor locale și parlementare în același interval de timp însă este necesară voință politică pentru a adopta cadrul normativ adecvat cel târziu până în luna septembrie a acestui an.”
Eugen Tomac, europarlamentar PMP: „De la PSD și PNL ne putem aștepta la orice. Inclusiv la comasarea anului 2024 cu 2025, ca sa ne pună sa plătim in avans impozite pentru doi ani. Sunt disperați și vor sa se salveze încercând tot felul de formule, dar nimic nu-i va putea salva după aceasta guvernare catastrofala”.
Victor Ilie, deputat USR:
„USR nu este de acord cu această propunere privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Prin Decizia 51/2012 CCR a statuat că suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele locale este neconstituțională, culmea, la sesizarea a 88 de parlamentari PSD și 58 de la PNL. Printre motive, CCR enunță faptul că 6 voturi în același timp ar putea crea confuzie în rândul alegătorilor, dar ar și limita dreptul de a candida (de a fi ales) al celor care vor să candideze pentru diferite funcții. Pe de altă parte, consider că, dat fiind rolul de șef al executivului deținut de președinte, și de rolul parlamentului în constituirea executivului, cred că alegerea președintelui concomitent cu parlamentul este de dorit pentru mai multă stabilitate politică”.
Tudor Benga, deputat independent: „Sunt împotriva comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Riscă să amestece dezbateri foarte diferite, dar necesare, toate într-un talmeș-balmeș care va eroda și mai mult democrația românească, care oricum e tot mai firavă”.