Cel care este fără de păcat să arunce primul piatra!

Cel care este fără de păcat să arunce primul piatra!

Am citit în mass-media zilelor trecute un articol scris de managerul unei companii auto, care cerea scăderea salariilor personalului bugetar în perioada crizei COVID-19, într-un (fel de) semn de solidaritate cu salariații din mediul privat, concomitent cu reforma sistemului bugetar din România și reducerea cu vreo 400.000 de posturi a aparatului bugetar.

Sunt de acord, există nevoia unei reforme profunde a sistemului bugetar din România, chiar dacă nu prin concedierea a 400.000 de oameni, dar nu pot fi de acord că salariaților din sistemul bugetar trebuie să le fie scăzute veniturile în plină criză medicală, în semn de solidaritate cu mediul privat. Acest lucru ar fi greșit din atâtea perspective încât nici nu merită să începem discuția, în primul rând din punct de vedere umanitar, gândiți-vă cum ar fi să lași niște oameni pe timp de criză fără o parte din venit.

Problema reformei profunde a sistemului bugetar este una destul de complexă, pentru că eu cred că este nevoie de un master plan la nivel național, care să fie discutat și asumat de toți actorii politici. Un fel de proiect de țară pentru administrație, care să nu mai poată fi revocat odată cu schimbarea Guvernului.

Alte articole:   Începe SoNoRo Musikland, a VI-a ediție

De mult prea multe ori un partid a început implementarea unui plan de reformă în domeniul administrației publice doar ca să fie părăsit sau regândit complet de următorii veniți la guvernare. Și de aici a ieșit o țurcă specific românească, în care insitituții au fost reorganizate doar de dragul de a fi re-reorganizate ulterior.

Pe timpul crizei financiare trecute, veniturile personalului bugetar au fost diminuate cu 25% pentru a împiedica intrarea României în imposibilitate de plată. Atunci nu am văzut pe nimeni din mediul privat să sară în ajutorul bugetarilor. Mulți bugetari și-au recâștigat drepturile în instanță, iar sentințele fie nu au fost puse în executare din cauza lipsei de fonduri, fie au fost eșalonate pe următorii 5 ani.

Ulterior am dorit revoluționarea sistemului bugetar, fără penali în funcții publice, fără șpagă la ghișeu. Așa s-a ajuns la creșterea salariilor din sistemul bugetar, problema este că aceasta s-a făcut fără un studiu clar de impact, în sensul în care un inspector cu vechime al unui Inspectorat Teritorial de Muncă a ajuns să aibă salariul egal cu cel al unui funcționar debutant dintr-o primărie de municipiu.

Alte articole:   Concert de lansare „Brasov Youth Orchestra”, în cel mai cunoscut hotel din centrul orașului!

Lăsând la o parte salariile medicilor și profesorilor, a căror creștere este lăudabilă, pentru că sunt două sectoare esențiale ale economiei, pentru remunerarea celorlalți funcționari trebuie avute în vedere mai multe aspecte ale activității lor. Prima dată specificul muncii pe care o prestează, apoi oportunitatea creșterii salariului pentru acel domeniu. Pentru că altfel ajungem în situații tragic-comice în care persoane obscure cer șpagă pentru a media angajarea unora la stat

Acum, în loc să vedem bârna din ochii noștri, vedem paiul din ochii bugetarilor. Da, normal că șomajul tehnic, cei 75% din brutul acordat de Guvern, nu vor fi suficienți pentru ca firmele să-și păstreze salariații doar folosind această resursă, dar asta este și din cauza că multe salarii din mediul privat nu sunt pe cartea de muncă în totalitate. Și da, este normal ca șomajul tehnic să fie plafonat acum, pentru că sumele reprezintă un ajutor acordat mediului privat, antreprenorii fiind liberi să suplimenteze sumele din bugetul propriu.

Alte articole:   Avantajele potențiale ale dependenței de împrumuturile online

Ce nu înțelege încă mediul privat este că misiunea unui antreprenor este să creeze și să se adapteze, nu la fiecare șoc să stea cu mâna întinsă și să cerșească ajutor de la Guvern. Dacă și mediul de afaceri îngroașă lista asistatilor social, atunci putem să plecăm cu toții acasă.

Vreau să fiu bine înțeles, nu neg faptul că sunt firme care sunt serios afectate, sunt extrem de multe și sunt îndreptățite să ceară ajutor de la stat. A căzut turismul, a căzut transportul de persoane și vor cădea prin efect de domino toți prestatorii acestora.

Guvernul și-a dat cu stângul în dreptul zilele acestea cu cele două ordonanțe pentru susținerea mediului de afaceri, care au fost aprobate pe 21 martie și apoi modificate pe 26 martie, încă nefiind publicate în forma modificată în Monitorul Oficial, la data scrierii acestui articol.

Dar cred că mediul de afaceri trebuie să fie deasupra valului de criză nu sub el, iar misiunea unui antreprenor trebuie să fie inovarea sau adaptarea, nu lamentarea.

Studiați, inovați, informați-vă din surse sigure, studiați textele de lege oficiale și acționați. Pe timp de criză se văd adevărații manageri, cât a ținut creșterea economică toți eram puternici !

  • Sorin Bâscă
  • expert contabil
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate