Carte-document: „Din închisorile fasciste în lagărele și închisorile comuniste“

Carte-document: „Din închisorile fasciste în lagărele și închisorile comuniste“

carte augustin visaLa finalul anului trecut a apărut o carte-document de excepție, pentru cei care nu vor să accepte istoria așa cum au scris-o comuniștii și nici cum vor unii să o rescrie la această oră. O carte în care multe informații vin brutal peste noi, fără a încerca să înfrumusețeze ororile.

Teroarea este una singură, fie că venea din partea fasciștilor, fie a comuniștilor români și ruși. Este povestea vieții unui român, Augustin Vișa (1904-1989) care a crezut în anumite valori și nu a abdicat niciodată la ele. Cei doi băieți au reușit să-l vadă abia când au împlinit unul nouă, celălat zece ani. A murit cu câteva luni înainte de Revoluția din 1989…

Augustin Vișa a fost fiul unui învățător din Șeica Mare, membru al Partidului Național Țărănesc din 1927 și președinte al Tineretului intelectual național-țărănesc din 1936. A fost arestat pe vremea lui Antonescu pentru „activitate antifscistă“ – colabora la un post de radio care făcea legătura între Iuliu Maniu și Aliați.

Alte articole:   Concerte la Biserica Neagră din Brașov, în perioada 29 mai- 2 iunie

Eliberat în august 1944, a fost arestat de sovietici din același motiv (!!!) – activități antifasciste (de fapt calitatea de lider țărănist i-a deranjat pe ruși), declarat „criminal de război“ și deportat în URSS. În 1956 e „iertat“ de justiția sovietică, dar în țară a fost iar încătușat încă doi ani, la Gherla și la Râmnicu Sărat.

Augustin Vișa a povestit cum era în închisorile comuniste (aici la Râmnicu Sărat, unde era o temniță de exterminare): „Eu am fost urcat la etajul 1, într-o celula strâm­tă, cu un pat, măsuţă pe 3 picioare, o banchetă mică, un vas cu apă si hârdăul. . .usa era din fier masiv cu un vizor si o deschizătură pentru gamela cu mâncare .0 fereastră în formă de crenel aducea în minuscula încăpere o lumină opacă.Constat că plafonul e din tablă ondulata, groasă, peste care era cărămidă acoperită cu asfalt. Dusumeaua era la fel.. .mi-au scos cătuşele de la picioare. Două zile s-au chinuit să taie niturile. Dalta era tocită, iar nicovala se mişca sub loviturile de ciocan. Bonfaier nu aveau. Am simţit dureri îngrozitoare… Peste tot domnea o linişte de cimitir. Paznicii aveau papuci de pâslă, ca să nu se simtă, ca să poată supraveghea interiorul celulelor fără să fie auziţi“.

Alte articole:   FOTO Cățeluşă salvată după 8 ore dintr-o vizuină de vulpe, în Cluj. La operațiune a participat și un câine care a ajutat la căutarea victimelor după cutremurul din Turcia

Analiza celor două dictaturi a început să o creioneze în 1974, rezultatul fiind acest volum de excepție. La moartea lui Augustin Vișa, Corneliu Coposu, cu care a fost încarcerat în această perioadă, declara emoționat: „Am socotit că este de datoria mea a suplini tricolorul țării, care ar trebui să înfășoare acest sicriu (…) Augustin Vișa a fost, ca puțini alții, fidel convingerilor sale și statornic în devotamentul său sincer, împins până la sacrificii față de țară, față de familia lui, față de marea familie românească. A fost consecvent, până la cea din urmă clipă, cu principiile morale însușite printr-o vastă cultură teologică și juridică, așternute peste o autentică tradiție ardelenească“.

Alte articole:   Scripcaru: „Am trăit să o văd și pe asta: Godină alergând după mine prin cartiere”

Vă recomand cu căldură această carte, care poate fi cumpărate de la Librăria Șt. O. Iosif sau online de la libris sau adevarulshop.

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate