Îndulcitorii pentru băuturi și alimente sunt disponibili în mai multe varietăți, inclusiv zahăr alb, zahăr brun, miere, îndulcitori artificiali și înlocuitori de zahăr pe bază de plante. Cea mai sănătoasă alegere dintre aceste opțiuni este un subiect de interes.
Potrivit experților în nutriție, zahărul în forma sa cea mai simplă, glucoza, este necesar organismului, deoarece furnizează energie creierului, mușchilor și organelor. Zaharurile naturale găsite în alimente precum bananele, care conțin nutrienți suplimentari precum fibre și potasiu, sunt de preferat zaharurilor adăugate găsite în produse precum sucurile carbogazoase, transmite Today.com.
Îndulcitorii precum zahărul de masă, mierea, siropul de arțar și melasa furnizează energie sub formă de carbohidrați. În schimb, îndulcitorii nenutritivi, sau înlocuitorii zahărului, conțin puțini sau deloc carbohidrați sau energie.
Natalie Rizzo, dietetician autorizat, subliniază importanța limitării zaharurilor adăugate, care se găsesc de obicei în alimentele cu un conținut nutritiv scăzut, și a concentrării pe zaharurile naturale prezente în alimentele integrale.
În mod similar, Joanne Slavin, profesor de știința alimentelor și nutriție, remarcă faptul că, deși zaharurile nu sunt rele în mod inerent, îngrijorarea constă în excesul de calorii pe care le adaugă la dietă, contribuind la obezitate.
Pentru o alternativă mai sănătoasă la zaharurile adăugate, specialiștii recomandă utilizarea fructelor sau a sucului de fructe 100% pentru îndulcirea alimentelor sau băuturilor. Adăugarea de fructe proaspete la iaurt sau fulgi de ovăz sau de suc natural de fructe la apa minerală oferă dulceață împreună cu nutrienți benefici.
În ceea ce privește îndulcitorii pentru cafea sau ceai, preferințele personale joacă un rol important, deoarece diferențele de sănătate între opțiuni precum zahărul alb și alți îndulcitori sunt minime, potrivit specialiștilor citați. O linguriță de zahăr alb are aproximativ 16 calorii, iar American Heart Association sugerează limitarea consumului de zahăr adăugat la șase lingurițe pe zi pentru femei și la nouă pentru bărbați. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă de două până la trei ori mai mult.
Mierea și siropul de arțar pot conține oligoelemente și compuși vegetali, ceea ce le face marginal mai sănătoase decât zahărul rafinat, dar nu sunt surse semnificative de nutrienți în porția recomandată de aproximativ o lingură. Îndulcitorii artificiali, sintetizați chimic și fără calorii, nu au impact asupra nivelului de zahăr din sânge și intră în categoria îndulcitorilor nenutritivi.
În concluzie, în timp ce zaharurile naturale din alimentele integrale sunt încurajate, alegerea îndulcitorului pentru băuturi precum cafeaua și ceaiul se reduce adesea la preferințe personale, deoarece diferențele sunt relativ minore.
Sursa: g4food.ro
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !