Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om, animal). Daca nu sunt depistate, căpușele pot să reziste până la câteva zile pe corpul gazdă.
Căpușele culturale sunt personaje cu gulere albe care se hrănesc cu banii de la bugetul Primăriei sau al Consiliului Județean. Nefiind date în vileag, căpușele culturale pot să reziste ani la rândul finanțate de la buget.
Nu mai revenim la „Afacerea Amural”. Acolo, dacă sunt interesați cei de la DNA, poate se va face lumină. Vorbim despre un alt eveniment tradițional la Brașov, dar care în acest are parte de alte condiţii şi circumstanţe speciale, în care principalii protagonişti sunt maeştrii Dragoş Dimitriu si Horia Mihail. Primul, manager la Filarmonica Braşov, cel de pe urmă, „şef serviciu artistic”, dar şi consilier personal pe probleme de cultură al primarului Allen Coliban.
Asociaţia TamTam a lui Horia Mihail cere şi primeşte de la Primăria Braşov 249.880 lei pentru „TamTam Festival 2021”.
Asociaţia Culturală Visio – Musica a lui Dragoş Dimitriu cere şi primeşte de la Consiliul Judeţean Braşov 99.999 de lei pentru acelaşi „TamTam Festival 2021”.
Nu se ştie dacă suma de co-finanţare promisă a fost aceeaşi pentru cele două instituţii sau dacă banii primiţi de la una dintre instituţii au fost folosiţi pentru cofinanţare la cealaltă, dar acest lucru nici nu mai contează, mai ales că multe ONG-uri iau bani de la Primărie şi Consiliul Judeţean pentru același eveniment, dar de la același solicitant pentru același eveniment.
Problema este alta: Filarmonica Braşov, dar şi Opera Braşov au devenit anexe ale celor două ONG-uri căpuşă? Dl. manager de la Filarmonică şi dl. şef serviciu artistic, plătiţi cu bani frumoşi ca angajaţi ai acestei instituţii, nu ar trebui promoveze imaginea Filarmonicii? Să lucreze în interesul Fialrmonicii? Dacă tot primesc salarii din banii publici, angajații Filarmonicii nu ar trebui să organizeze astfel de spectacole fără intermediarii-căpușă care sunt tocmai șefii lor instituționali?
De ce nu avem parte de spectacole „Filarmonica & Opera Brașov și invitații lor” și mai trebuie cheltuiți, suplimentar, încă 349.879 lei (aproximativ 70.000 de euro) din banii publici prin ONG-urile șefilor de la Filarmonică pentru cele trei zile de Festival?
Dacă managerul și șeful serviciului artistic sunt profesioniști, de ce nu au pus în scenă acest eveniment care să se autosusțină economic? Că de aceea este manager, să conducă Filarmonica, nu să o căpușeze. Pentru că sponsori au existat, Primăria poate susține cheltuielile cu iluminatul, salubrizarea, paza și ordinea prin Poliția Locală etc. pentru evenimentele Filarmonicii și ale Operei.
Sau interesul este altul? Oare domnului primar Allen Coliban nu i se pare că sunt niște conflicte de interese?