Brașovenilor li s-a oferit o campanie de imagine, în timp ce problemele reale de mediu nu sunt abordate cu seriozitate

Brașovenilor li s-a oferit o campanie de imagine, în timp ce problemele reale de mediu nu sunt abordate cu seriozitate

Tranziția spre verde se pregătește minuțios, nu cu sloganuri aspiraționale! Brașovul nu a fost nominalizat printre finaliștii pentru titlul de „Capitală verde” a Uniunii Europene. Nu mă bucură această veste, dar rezultatul era unul previzibil.

Conceptul de dezvoltare durabilă, politici de sustenabilitate, raportarea activității orașelor la parametri care iau în considerare mediul și natura – reprezintă o nouă abordare, ce are ca scop principal conservarea resurselor pentru generațiile viitoare. „Nu am moștenit această planetă de la părinții noștri, ci o împrumutăm de la copiii noștri„, spune un proverb.

Am urmărit cu atenție procesul prin care municipalitatea din Brașov și-a dorit mai mult un premiu pe ecologie, decât să pregătească orașul pentru un viitor mai verde și mai sustenabil.

Pentru a putea intra într-o competiție a orașelor verzi este necesară o abordare obiectivă, riguroasă, bazată pe strategii coerente și planuri implementate cu dedicație și profesionalism.

Dezvoltarea durabilă a Brașovului necesită know how, transparență, obiective și strategii actualizate, pe teme stringente precum managementul deșeurilor, mobilitatea și eficientizarea transportului, limitarea traficului, creșterea spațiilor verzi și multe altele.

Degeaba folosim sloganuri aspiraționale, degeaba facem propagandă, dacă se lucrează pe strategii neactualizate și planuri menite, în principal, să susțină strategii de imagine.

Este trist să vezi că cetățenilor Brașovului li s-a oferit o campanie de imagine, în timp ce problemele reale de mediu nu sunt abordate cu seriozitate și într-un mod consistent.

Vă rog să fiți sinceri și gândiți-vă ce note ați da pentru Brașov următoarelor categorii, care au reprezentat criteriile de evaluare pentru titlul de „Capitală verde” :

1. Calitatea aerului;
2. Calitatea apei ;
3. Biodiversitatea;
4. Economia circulară;
5. Zgomotul;
6. Proiectele majore realizate în Brașov pentru eficientizarea consumului de energie;
7. Adaptarea la schimbările climatice

  • Ionuț Sorin Banciu,
  • secretar de stat Ministerul Mediului
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate